Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

12 kvinnor berättar: Därför älskar jag mitt gråa hår!

27 feb, 2020 
Grått hår, Grombre.
Gråa hår är en del av livet för de flesta, och inte något som alla välkomnar. Men här är 12 kvinnor som stolt visar upp sina silvermanar och berättar om sin relation till sitt gråa, vackra hår.
Annons
5 saker du inte visste om grått hårBrand logo
5 saker du inte visste om grått hår

Med ålder kommer visdom – och en del andra saker med. Kanske tänker du på krämpor, klimakteriet rynkor – och gråa hår? Grått hår är just en sak som vi ofta kopplar till hög ålder – men det är inte alls ovanligt att personer i 20-30-årsåldern gradvis eller plötsligt börjar få grått hår (inklusive undertecknad).

Och visst kan man välja att färga håret om man inte trivs med sin nya look – men det går också lika bra att låta bli. Faktum är att det är riktigt snyggt på många! Och det är precis vad följarna till Instagram-kontot Grombre, som är en hyllning till det naturliga fenomenet grått hår, vill visa.

Kontot har över 170 000 följare och i flödet kan vi se verkliga kvinnor skriva om och visa upp sina fantastiska hårsvall i alla möjliga gråa toner! SÅ inspirerande och fint, tycker vi! Se själv:

Annons

”Jag slutade färga mitt hår för fem år sedan”, skriver Jennifer Evans på kontot. ”Jag är 47 år nu och förvånas ofta över att jag bara har accepterat mitt gråa hår till 85 procent […] Den här processen har tvingat mig att möta mina egna rädslor och fördomar kring åldrande, men viktigast av allt så har det fått mig att inse att jag fortfarande bryr mig för mycket om vad andra tycker om mitt hår och hur gammal jag ser ut.”

Följaren @sthrmbrimmerchic skriver till sin bild: ”Jag började bli gråhårig när jag var 15 och hade inte velat at det på något annat sätt”.

Emiriana Litsa berättar att hon hittade sitt första gråa hårstrå när hon var 11 och färgade det svart ända tills hon fyllde 30: ”Jag känner mig befriad över att inte behöva gömma mina silvervågor (plus ton av sparade pengar och tid) som jag älskar och som gör mitt utseende unikt.” Fint!

@whitehotandcurly förlorade sitt hår när hon drabbades av hårsjukdomen alopecia. När det började komma tillbaka (vilket det inte alltid gör) var det plötsligt vitt. Hon testade att färga det mörkbrunt igen, men ångrade sig redan efter två veckor när rötterna behövdes fyllas i igen. Sedan dess har hon låtit det växa ut.

Annons

Martha Galbo Weir skriver att hon började få gråa hår vid 30, när hon fått sitt första barn. Hon började med att färga, men allteftersom det gråa tog över blev håret slitet av alla hemmafärgningar. Vid 50 bestämde hon sig för att låta det gråa ta plats: ”Det var tio år sedan och jag har aldrig sett tillbaka”, berättar hon.

Tonya Hood tackar sin frisör som hjälpt henne acceptera och testa sig fram med sitt gråa hår: ”Uppsatt, nedsläpp eller i en knut – den här frisyren är så kul!”

Lovisa Fey Walltin hittade sitt första gråa strå när hon var sjutton, och färgade det tills att hon var 34 och blev gravid för första gången: ”Jag insåg att jag inte ville ha mer kemikalier i mitt hår eller på min hud, så jag slutade. Det här är jag, tre år äldre, helt naturligt silverfärgad och väldigt lycklig med det. Och jag får fler komplimanger för mitt hår än någonsin”.

https://www.instagram.com/p/BzMIA1rA7hy/

Annons

@mildred809k rockar sina gråa lockar! Fantastiskt vackert!

https://www.instagram.com/p/B5RE18EIJxd/

Amber Weldy skriver att hon slutade färga sitt hår 2012 och lät det bli långt: ”Det gråa började i 30-årsåldern, det kan bli yvigt ibland, men med rätt mängd vind ser det ut som en börjande lejonman”.

Paula Barbosa är inte bara ruggigt lik Shakira – hon har också ett superfint hår! ”Jag känner mig trygg i att visa mitt gråa hår. Alla exempel på kvinnor i olika åldrar och från olika kulturer är en fantastisk uppmuntran i den här övergångsfasen”, skriver hon.

Alyssa Breeden var 15 år gammal när hennes hår började ändra färg: ”Det är inget som någon någonsin ska behöva känna att de borde gömma […] Det är inte gammalt, det är naturligt och det är vackert”.

”Mitt grå hår får mig att inse att jag inte är så ung som jag trodde, mentalt och fysiskt. Men nu känner jag äntligen att jag kan omfamna mig själv”, så skriver 42-åriga @grayhair_tokyo till den här fina bilden.

Källa: Instagram/@grombre Foto: TT

Läs mer:

Bästa sätten att vårda ett åldrande hår

Forskning: Rökning gör håret grått snabbare

Annons