6 kvinnor: Så lärde vi oss uppskatta vårt gråa hår

Gråhåriga kvinnor
5 tips för tjockt och glansigt hår
Slå på ljud

En del väljer att dölja sitt gråa hår, andra väljer att visa upp det lite extra. Här berättar sex kvinnor om hur de har lärt sig att uppskatta sitt hår – precis som det är.

Tennille Murphy älskar sina grå lockar

Tennille Murphy, 42 år, är influencer och bor i Los Angeles. Hon började bli gråhårig som 23-åring, efter att ha fått sitt andra barn.

– Jag hade blandade känslor. Jag var generad, frustrerad och inte redo att uppskatta det än. Jag är också lockig och hade precis lärt mig att gilla mina lockar. De första håren ryckte jag bort men sedan blev det mer och mer gråa hår. Jag färgade det men det blev inte mina lockar glada av, så jag bara släppte det, säger hon till Health.

Gradvis blev håret mer och mer grått och det har tagit tid för Tennille Murphy att vänja sig. Men nu älskar hon det.

– Jag är definitivt förälskad i mina lockar. Det känns så befriande. Jag gillar att se mig själv i spegeln så här, jag gillar mitt enklare, mer naturliga jag.

Tennille Murphys råd till andra: Att bli gråhårig är en individuell och personlig resa. Bara du kan avgöra när det känns rätt!

Juliana Sohn slutade färga sitt hår

Juliana Sohn är 51 år och bor på Manhattan där hon jobbar som fotograf. Hon blev gråhårig i 20-årsåldern men väntade tills hon var 45 år innan hon slutade färga sitt hår.

– Jag hatade tiden och pengarna jag la på att underhålla färgen. Jag kände alltid det som att jag förlorade kampen mot naturen eftersom jag alltid hade gråa rötter som syntes. Nu behöver jag aldrig tänka på färg och kemikalierna som jag hade i håret, vilket passar min hållbara livsstil perfekt, säger hon till Health.

Juliana Sohns råd till andra: En sak som förvånade mig när jag slutade färga håret är hur många komplimanger jag fick, speciellt från kvinnor. De upplevde att de själva inte kunde låta håret bli grått för det skulle skada deras karriärer. Jag vet att vi lever i ett föråldrat samhälle men istället för att följa det skulle jag vilja uppmana människor att utmana normer och låta deras naturliga hårfärg synas.

Hitha Palepu blir glad av att se sitt grå hår

Hitha Palepu är en 36-årig entreprenör som bor på Manhattan. Hon blev gråhårig redan som 16-åring och plockade sedan de silverfärgade stråna från huvudet under några år framåt. När hon var 22 började hon färga håret och höll på med det i 13 år. Men när hon var 34 och gravid med sin andra son blev hon inspirerad av andra som låtit håret bli grått.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

– Att se det se så mäktigt och fräscht ut gav mig knuffen att våga uppskatta mitt gråa hår en gång för alla, säger hon till Health.

– Det grå får mig att känna mig som kvinnan jag vill bli och inte någon som försöker hålla fast vid den yngre kvinnan jag var.

Hitha Palepus råd till andra: Du vet när tiden är rätt för dig. En dag blev jag lycklig av att se mina grå hår, de gjorde mig glad.

Denise Harris längtar tills allt är grått

Denise Harris är 51 år och jobbar som PT och pilatesinstruktör, hon bor i Brooklyn. Sina första grå hår kom när hon närmade sig 30, då i fläckar intill tinningarna.

– Det var inget som störde mig och jag funderade aldrig ens på att färga det. Sedan kom det gradvis – jag hade naturligt brunt, rött och grått hår, många färger. Sedan blev det salt- och pepparfärgat. Nu älskar jag mitt grå hår och längtar till att allt ska bli grått, säger hon till Health.

– Det känns som en del av mig, jag känner mig bekväm i det. Och det är lite som en accessoar.

Hitha Palepus råd till andra: Hitta en frisyr som lyfter fram ditt grå hår. Jag hade bob-frisyr och det kändes lite gammalt, men när jag klippte det kort kände jag mig cool. Och försök att inte bry dig om vad andra tycker.

Kate Dinota fick gråa hår redan som sjuåring

Redan som sjuåring började 33-åriga Kate Dinota att få grå hår. Idag bor hon i Queens och jobbar som företagschef men hon minns hur hon som liten fick håret flätat av sin mamma som redan då satt och plockade bort grå strån. I högstadiet hade hon redan börjat färga hårrötterna. Men när hon var 28 år började hon ifrågasätta all tid och alla pengar hon la på att färga håret.

– Jag tänkte att det här gynnar inte mig på något vis, jag blir inte lyckligare av det. Nu försöker jag vara neutral i tankarna om mitt hår. Jag ogillar det inte men jag pressar inte heller mig själv att älska det, säger hon till Health.

– De första sex månaderna var jobbigast. Jag skaffade slingor i början för att hjälpa övergången och gjorde om det efter ett halvår. Nu älskar jag hur jag bondar med andra som kommenterar att jag är gråhårig i så ung ålder.

Kate Dinotas råd till andra: Fråga dig själv varför du färgar håret. Är det för att du känner en social press att göra det eller vad ger det dig? Vad vill du lägga din energi på? Förbered dig mentalt om du vill sluta färga det. Ha tålamod och ge dig själv tid.

Suzan Colòn satsar på glamorösa frisyrer

57-åriga Suzan Colòn är författare och meditationsinstruktör och bor i Jersey City. Hon blev först gråhårig när hon var 23 år. Hon experimenterade med många olika färger i den åldern men gick sedan över till en färg mer lik sin naturliga bruna hårfärg.

– På den tiden var det som att ge upp om man lät håret vara grått. Men när min man tyckte att vi skulle ta reda på hur mitt hår såg ut under alla kemikalier så lät jag det grå komma. Jag till och med gifte mig med grå strimmor i håret. Jag färgade det brunt igen en period men sedan tänkte jag ”vem försöker jag lura?”. Jag såg inte yngre ut, jag såg tråkig ut. Så jag lät det växa ut igen, säger hon till Health.

– Nu behöver jag inte färga håret alls. För mig har det varit lätt att uppskatta mitt grå hår – det är ett sätt att visa att jag älskar mig själv som jag är. Att bli gråhårig är en av kvinnors största rädslor, de undrar om det är attraktivt. Men om du mår bra så spelar det ingen roll hur ditt hår ser ut, folk kommer att dras till dig ändå.

Suzan Colòns råd till andra: Att vara gråhårig är lite av an punkrocks-rörelse för medelålders kvinnor. Det grå emot bilden av traditionell skönhet och jag tycker att jag visar att jag inte skäms för min ålder. Jag försöker inte se yngre ut utan vill se bra ut, naturligt. Jag har fokuserat på min stil istället för färg. Jag har haft extra glamorösa frisyrer.

Källa: Health Foto: TT/Instagram

LÄS MER:

11 saker du bör veta om grått hår

12 kvinnor berättar: Därför älskar jag mitt gråa hår!

3 vanliga hårmissar du gör hemma – så undviker du dem!

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Utvald läsning