Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Så vet du om ditt smink har gått ut – smarta sättet du inte kände till

19 mar, 2021 
AvAino Oxblod
kvinna som sminkar sig
Det är lätt att tänka att smink håller hur länge som helst, men faktum är att produkterna har bäst före-datum precis som matvaror. Många har missat att det enkelt går att se hur länge ett sminkföremål håller – här är smarta knepet för att se hur det ligger till!
Annons
6 misstag att undvika för en vacker hyBrand logo
6 misstag att undvika för en vacker hy

Om mjölken har passerat sitt bäst före-datum är det en självklarhet för de flesta att hälla ut den i vasken.

Men samma inställning finns inte riktigt till smink och skönhet – trots att vi applicerar produkterna på vårt dyrbara ansikte.

Speciellt när det kommer till puderprodukter är det många som låter sminket ligga i sminkväskan år ut och år in utan att byta ut dem. Om man inte ser mögel eller andra tecken på att det har blivit gammalt så är det många som helt enkelt använder upp sminkprodukten tills den är slut, oavsett hur lång tid det tar att göra slut på den.

Faktum är att det finns ett väldigt lätt sätt att se hur länge en sminkprodukt håller – något många har gått miste om.

På alla sminkprodukter ska det nämligen finnas en indikation om ett bäst före-datum. Det må inte vara lika tydligt som på matvaror, där det står ett faktiskt datum, utan i stället visar man på förpackningen hur länge varan håller från det att man har öppnat och börjat använda den.

Annons

Så ser du om ditt smink har gått ut

Vi visar med en exempelbild här! På det här pudret från Too Faced ser vi en liten symbol som ser ut som en burk med ett öppet lock, där det står ”12M”. Det betyder att produkten kan användas i 12 månader innan den ska anses ha passerat sitt bäst före-datum.

I nedre högra hörnet syns symbolen som visar bäst före-datum.

Sådana symboler finns på nästan alla sminkprodukters förpackningar – om inte på själva behållaren så på kartongen den kommer i. Kolla in i din egen sminkväska!

Alla produkter håller så klart inte 12 månader. På många står det i stället "3M", "6M" eller i vissa fall "24M". Det vanliga är att flytande produkter eller krämprodukter håller sämre än puderprodukter, och smink där man sätter händerna direkt på produkten – exempelvis om man har en concealer i burk – håller kortare tid än produkter med exempelvis pumpflaska.

Annons