Balsam och hårinpackning – 7 saker du inte visste om hur de används

Kvinna torkar håret nöjt
Det här händer om du slutar tvätta håret med schampoo
0:38

Efter reklamen: Det här händer om du slutar tvätta håret med schampoo

(0:38)

Slå på ljud

Rön kommer och går – och ibland kan det vara svårt att hänga med i svängarna. Efter en diskussion på redaktionen rådslog vi med en frisör kring sådant som vi gått och grubblat på, eller inte riktigt varit säkra kring vad det är som egentligen gäller när det kommer till balsam och hårinpackningar.

Här är sju saker om hårvård du troligtvis inte visste säkert vad som gäller när det kommer till applicering av hårbalsam och hårmasker:

1. Du kan applicera balsam i hårbotten

Har man inte ett hår som verkligen blir extremt fett och tungt lätt så bör man inte vara orolig för balsam i hårbotten. Även denna del på kroppen behöver återfuktas, så att badda lite balsam i hårets botten kan nog i många fall bara vara bra för ditt hår och hårbotten. Men känn efter vad som funkar för ditt hår! Självklart har det bäst effekt på längderna.

2. Du ska använda hårinpackning innan balsam

I vilken ordning alla produkter ska appliceras vid hårtvätt har under åren varit omstritt. Även om de flesta experter sen lång tid tillbaka har förespråkat ordningen: schampo – hårinpackning/hårmask – balsam, så är det först nu det känns som att detta nått folkmun. Orsaken? Balsam ”stänger” håret vilket gör det svårt för näringen inpackningen innehåller att tränga in i hårstrået.

Friskt hår till billig peng? Här är de enda hårvårdsprodukterna du faktiskt behöver

3. Sov med hårmasken – om instruktionerna tillåter

Vissa hårinpackningar och hårmasker går bra att sova med, och ibland behöver du inte skölja ur den direkt dagen efter utan kan lätt låta det gå tills nästa gång du ska tvätta håret naturligt. De absorberas nämligen av håret och gör bara att hårstråna sluter sig och lägger sig snällare, samtidigt som det skyddar och ger näring. Står det dock bara att du ska skölja ut det efter ett visst antal minuter är det inte säkert att de ger någon extra boost att ha det i längre än så.

4. Balsammetoden kräver särskilda balsam

Balsammetoden, då man helt skippar schampo vid tvätt, har blivit alltmer utbredd. Särskilt hos de som har torrt hår eller vill framhäva sina naturliga lockar. Men man bör inte göra den med vilket balsam som helst. Godkända balsam för balsammetoden är sådana som är fria från silikoner, sulfater och mineraloljor.

5. Balsam ersätter inte hårinpackning men det kan vara tvärtom

För personer med långt, torrt eller färgat hår är hårinpackning en till två gånger i veckan verkligen att rekommendera – oavsett hur bra balsam man har. Detta då balsam inte ger samma näring och fukt som en inpackning. En hårmask kan dock innehålla ingredienser som både återfuktar djupt och sluter hårstrået som ett balsam. Det ska i sådant fall framgå på produkten.

Du har garanterat schamponerat håret fel hela ditt liv – så ska du göra

6. Leave in-balsam rekommenderas trots att du använder vanligt balsam

När håret är nytvättat och inget fettlager hunnit ta sig ut från skalpen så är det extra känsligt och sprött. Det är därför bra att direkt applicera ett skyddande lager av leave in-balsam direkt när det torkat, i alla fall om man har torrt och känsligt hår. Använd det sedan regelbundet mellan tvättarna så ofta du känner att ditt hår behöver det.

7. Balsam och conditioner behöver inte vara samma sak

I många fall är det samma sak – och är helt enkelt produkten som kommer efter schampot eller hårinpackningen. Men en hel del märken har också börjat skilja på dessa, där hårbalsam då ofta är en produkt som ämnar att hjälpa håret med något särskilt. Exempelvis – reparera skadat hår, ge fukt, eller förlänga färgeffekten. Conditioner i sin rena bemärkelse kan då ofta tendera att vara produkten som sluter hårstrået och gör det lätt att borsta ut.

Hårstylisten: 3 största misstagen när man applicerar hårinpackning

Extra tips! Om du ska basta – tveka inte på att applicera ditt mest fuktgivande balsam eller en härlig hårinpackning. Värmen hjälper till att riktigt få in alla nyttiga ämnen i hårstrået!

Utvald läsning