HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

5 frågor som avgör hur du ska sköta ditt hår

05 nov, 2021 
AvJohanna Bengtsson
rätt hårvårdsrutin för ditt hår
För att få ett friskt och starkt hår krävs mer än bara rengöring. Genom att svara på fem frågor får du veta hur du bygger en komplett hårvårdsrutin som passar just din hårtyp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du alltid sova med flätat hårBrand logo
Därför ska du alltid sova med flätat hår

Alla hårvårdsrutiner passar inte alla sorters hår. För ett friskt och starkt hår gäller det att välja produkter och styling som passar just din specifika hårtyp. En rutin kan för en person innebära att tvätta håret varje dag och styla det med värmeverktyg, medan en annan person lägger i en återfuktande mask varje kväll och har håret uppsatt i hästsvans varje dag.

För att veta vilken rutin och vilka produkter som passar ditt hår, behöver du först reflektera över vilken hårtyp du har och vad du är i behov av just nu. Då är det enklare för dig att anpassa en hårrutin som passar ditt hår och din vardag.

Svara på 5 frågor om ditt hår

För att enklare analysera vad ditt hår är i behov av just nu har tidningen Mindbodygreen satt ihop fem frågor. Svaren täcker in de parametrar du behöver ta hänsyn till för att ta hand om ditt hår på bästa sätt.

Annons

1. Vilken är min hårtyp?

Det finns 12 stycken hårtyper. För att få hjälp att ta reda på din hårtyp har vi satt ihop en guide som förklarar alla 12 hårtyper.

2. Försöker jag reparera skadat hår?

Håll upp en hårslinga och se om toppen på hårstrået är rakt och glansigt, eller om det har delat sig på mitten. Om det har delat sig innebär det att du har kluvna, skadade hårtoppar.

3. Är mitt hår poröst eller tjockt?

För att ta reda på om ditt hår är poröst eller ej kan du göra ett "flyt-test". Ta några hårstrån och lägg dem i en skål med vatten. Om håret har hög porositet sjunker det. Om det har låg porositet, flyter det.

4. Vilka är mina nuvarande hårproblem?

Upplever du frissigt hår? Kliande, torr hårbotten? Eller håravfall?

5. Vill jag satsa på en specifik frisyr en dag eller två, eller vill jag ha en fräsch look varje dag?

Fundera över vad målet är med din hårvårdsrutin. Vilken är din ambitionsnivå?

Annons

Olika hårvårdsrutin för olika hårtyper

När du har svarat på frågorna ovan har du en tydligare bild av hur du ska sköta och behandla just ditt hår. En person med ett kemiskt behandlat hår - vilket inkluderar färgbehandlat, permanentat eller skadat hår bör använda produkter som är speciellt gjorda för kemiskt behandlat hår.

På samma sätt bör en person med obehandlat, rakt hår inte använda samma typ av exempelvis schampo och balsam som en person med lockigt hår. Därför är det viktigt att alltid välja produkter som är speciellt anpassade efter din hårtyp.

Om du behöver hjälp med att sätta ihop en hårvårdsrutin anpassad för dig kan du fråga din frisör om hjälp. Hen kan snabbt avgöra din hårkvalité och se vilka produkter ditt hår är i behov av just nu.

Porositet - en avgörande faktor

I dagligt tal hör vi nästan aldrig någon prata om porositet när det kommer till hår. Men i frisörvärlden ses detta som en nyckel till vilken hårvårdsstrategi just ditt hår behöver.

Annons

Gör vattentestet ovan för att ta reda på ditt hårs nivå av porositet.

Hårporositet refererar till tillståndet hos ditt hårstrå och dess förmåga att behålla fukt. Det finns tre möjliga porositetsnivåer - låg, normal och hög. Låg porositet kan förhindra att fukt tränger in helt i hårstrået. Hår med medelporositet innebär att rätt mängd fukt kan tränga in i hårstrået, vilket gör denna nivå till den mest lättbehandlade.

Hög porositet innebär att hårstråna är vidöppna, vilket inte bara gör att för mycket fukt samlas där, det bidrar också till fler skador på håret. Om du har låg eller hög porositet bör du alltså ta hänsyn till detta och välja produkter som optimerar fuktbevarandet.

Tips för alla hårtyper

Oavsett om du har poröst, torrt, lockigt eller tjockt hår finns det generella tips som hårexperter världen över rekommenderar.

  • Använd ett utrensande schampoo. Då och då kan det vara bra att "återställa" håret med ett utrensande schampoo. "Cleansing"-schampoon innehåller ofta ingredienser som tar bort ansamlingar i hårbottnen och rensar ut alla stylingprodukter.
  • Borsta från roten till toppen. Att borsta håret gör att tovor reds ut och minskar slitage. Men kom ihåg att borsta från roten i hårbotten till toppen på håret. Om du börjar borsta och slita i håret mitt i en tova finns risken att du skadar hårstråna.
  • Klipp dig regelbundet. Vi vet, du vill spara ut håret och drömmer om ett stort Hollywoodsvall. Men att klippa av topparna med jämna mellanrum gör faktiskt gott för längderna! Klipper du då och då behöver du bara kapa en liten bit, till skillnad mot hur mycket du behöver göra dig av med när ditt hår har blivit så slitet att det klyvs i topparna.

Foto: TT Källa: Mindbodygreen

Annons