HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Naturliga produkten som visat sig kunna öka hårtillväxten

03 nov, 2021 
En kvinna som applicerar rosmarinolja i håret.
Besväras du av håravfall, eller vill ändå ha längre och fylligare hår? Enligt dermatologen finns det en välbeprövad produkt som faktiskt kan omvända håravfall och stimulera hårväxten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Här är frisyrerna som kan leda till håravfallBrand logo
Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

Det är helt naturligt att tappa hår. Vi tappar omkring 50 till 150 hårstrån om dagen. Men ibland tappar man mer hår än vanligt, vilket kan ha en mängd olika förklaringar. Bland annat kan det handla om stress, sjukdom, näringsbrist eller läkemedel.

Eftersom håret växer och faller av i faser kan det finnas en fördröjning innan man tappar hår efter till exempel en infektion eller stressig period. Men finns det någonting man kan göra i väntan på att håret kommer in i en ny tillväxtfas igen?

Rosmarinolja kan stimulera hårtillväxten

Kvinnligt håravfall har blivit vanligare. Det finns tyvärr ingen snabb lösning utan det kan ta tid att verkligen komma till botten med vad som orsakat det och på så vis kunna behandla det. Men rosmarinolja har faktiskt visat sig kunna hjälpa till på traven.

Annons

Dermatologen Mamina Turegano rekommenderar via sitt TikTok-konto rosmarinolja som ett naturligt sätt att få fart på hårväxten och enligt sajten Mindbodygreen har hon medhåll av fler experter.

En randomiserad och jämförande studie har också visat att rosmarinolja kan vara lika effektivt som det verksamma ämnet minoxidil som finns i till exempel läkemedel som används för att motverka framför allt den ärftliga typen av håravfall.

Det är den vanligaste formen av håravfall bland i övrigt friska män och kvinnor. Men rosmarinolja sägs även kunna omvända effekterna på håret av stress eller åldrande.

Så fungerar rosmarinolja mot håravfall

Rosmarinolja kan förbättra blodcirkulationen i hårbotten, vilket i sin tur kan stimulera hårtillväxt. I ovan nämnda studie visade det sig också att rosmarinolja verkar vara skonsammare mot hårbotten än minoxidil på så sätt att huden inte blev lika irriterad eller kliade lika mycket.

Annons

I studien användes jojobaolja eller aloe vera gel som en bas och rosmarinolja tillsattes så att det blev en tvåprocentig lösning. Sedan applicerades blandningen i hårbotten och på håret varje kväll under sex månader.

Rosmarinoljan går alltså att använda tillsammans med till exempel jojobaolja eller aloe vera gel för extra återfuktning av håret. Det går också att koka eget rosmarinvatten att skölja håret med.

Mamina Turegano tipsar även om ett tidsbesparande duschknep:

  • Tillsätt 3–5 droppar rosmarinolja till den mängd schampo du vill applicera i ditt hår.
  • Massera in produkten i håret och låt verka i ungefär fem minuter.
  • Skölj sedan ur noggrant och använd balsam som vanligt.

Använd aldrig rosmarinolja för sig självt

Men det ska lyftas ett varningens finger också gällande rosmarinoljan. Man vill inte applicera den direkt i hårbotten eller andra delar av huden ensamt. Den bör alltid spädas ut med någonting, till exempel ett schampo eller annan olja, då den kan bli för stark för sig självt.

Sedan är det ju som med mycket annat att detta inte behöver fungera för alla. Men det har visat god effekt i studien och förespråkas av flera experter.

Källa: Mindbodygreen

Foto: TT

Annons