Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Frisörerna tipsar: Så går du över till grått hår

01 nov, 2021 
AvAino Oxblod
kvinna grått hår
Ptertainment
Börjar de gråa hårstråna bli många, och utväxten lång?
Nu ger frisörerna sina bästa tips för att gå över till grått hår på snyggast och enklast sätt.
Annons
5 saker du inte visste om grått hårBrand logo
5 saker du inte visste om grått hår

Att som kvinna omfamna sitt gråa hår har blivit allt vanligare och mindre stigmatiserat de senaste åren, och under coronapandemin är det ännu fler som har insett hur fint det är med grått hår. När de inte kunnat besöka frisören har utväxten växt sig lång, och det har blivit tydligare hur snyggt det kan vara med grått hår.

– I vanliga fall när en kvinna ser lite grått hår så skyndar de till salongen. Men under hemmakarantänen har håret vuxit ut och det gav dem en chans att inse hur fina deras naturliga rötter är, säger frisören Jack Martin till Vogue, som är känd för att hjälpa kvinnor göra övergången till grått hår.

Men även om det har blivit vanligare att kvinnor har grått hår, så är det fortfarande inte lika accepterat som att män är gråhåriga.

Annons

– Ibland är kvinnor nervösa över övergången. Det är en stor ny grej och de går kanske emot människor i deras närhet som säger ”är du galen? Varför vill du se gammal ut?”, säger Martin.

Frisören Matt Rez älskar när kunder vill lyfta sitt gråa hår istället för att färga över det.

– Jag färgar hår och tjänar min lön på att kämpa emot naturen varje dag, men det jag gillar mest med mitt jobb är att hitta sätt att framhäva det som redan finns det. Det är vad som är snyggast.

Så går du över till grått hår

Vill du ta hjälp av en frisör för att göra en naturlig övergång till grått hår så finns det olika vägar att gå. Först bör du växa ut håret några centimeter, så att du har en tydlig grå utväxt, menar Jack Martin.

– Det är för att jag vill kunna se mönstret för deras gråa hår tydligt, så vi kan härma det och matcha det sömlöst, säger han.

Men att göra övergången kommer ta tid. Vill du göra övergången på en dag kan du räkna med att de tar flera timmar, kanske till och med en hel dag beroende på hur mycket hår du har. Vill du istället göra övergången i etapper tar det flera månader. Då kan din frisör ljusa upp håret var fjärde till sjätte vecka. Under en sådan process kan man också färga in nyanserade slingor för att övergången ska bli snyggare.

Annons

Jack Martin rekommenderar också att den som övergår till grått hår undviker både värmestyling, klorvatten, sol samt bara schamponerar en gång i veckan.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons