HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Det finns 12 olika typer av hår – så vet du vilken du har

20 sep, 2021 
olika hårtyper
Att veta vilken typ av hår man har kan göra det lättare att veta hur man tar hand om det på bästa sätt. Här är tolv olika hårtyper som vi kan ha.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så väljer du rätt frisyr för din ansiktsformBrand logo
Så väljer du rätt frisyr för din ansiktsform

Att veta vad man har för typ av hår kan vara nyckeln till att kunna ta hand om det på bästa sätt, inte minst köpa produkter som är anpassade efter ens egen hårtyp.

Enligt Well+good skapades för många år sedan ett system för att känna igen olika hårtyper, ett system som sedan tagits upp av skönhetsbranschen och fortfarande används idag.

Enligt det här systemet finns det tolv olika hårtyper man kan ha, baserat först på hur lockigt eller rakt håret är, och sedan kvalitet och form. Sedan kan man behöva ta hänsyn till yttre påverka på håret – permanentning eller färgning, som gör att hårets struktur förändras.

12 olika hårtyper vi kan ha

Här är tolv grundtyper av hår som vi kan ha, för att identifiera din hårtyp – se på hur ditt hår är när det är nytvättat och lufttorkat.

Annons

Typ 1: Rakt hår

Har du rakt hår så kan du också försöka identifiera vilken textur du har på håret. Det bygger bland annat på hur lätt det är att locka håret.

Rakt hår är viktigt att borsta morgon och kväll för att hålla det friskt och rent. Här är tre typer av rakt hår som man kan ha:

 • Typ 1A är fint och silkigt hår, det är rakt även när det är fuktigt och det kan vara svårt att få lockar som varar någon längre stund i det här håret.
 • Typ 1B har mer naturlig volym och kan locka sig lite mer i topparna. Men du har inga naturliga hela lockar.
 • Typ 1C är mest rakt men kan innehålla lite vågor. Den här hårtypen kan lockar hålla väldigt bra i men det kan också lätt bli frissigt.
kvinna med rakt hår

Typ 2: Vågigt hår

Vågigt hår är inte rakt men inte heller lockigt. Beroende på hur tjockt det är kan det vara mer eller mindre vågigt hela tiden.

Vågigt hår vill ofta ha volym och fukt. Här är tre typer av vågigt hår man kan ha:

 • Typ 2A är fint och silkeslent hår som torkar med lite volym eller aningens vågigt.
 • Typ 2B är lite krusigare hår med lite struktur och strandkänsla. Det här håret brukar bli bäst om man inte petar så mycket i det.
 • Typ 2C är tjockt och har lite större lockar utspridda här och där. Det behöver ofta extra fukt och formas bäst med fingrarna.

Typ 3: Lockigt hår

Lockigt hår omfattar allt ifrån stora spirallockar till små runda lockar. Det är ofta mer känsligt för mycket produkter och värmebehandling. Det blir lätt frissigt.

Ofta är det bäst att styla lockigt hår med fingrarna och låta det behålla sin form. Och man kan gärna använda leave in-balsam och hårmasker när det är fuktigt.

Här är tre typer av lockigt hår vi kan ha:

 • Typ 3A är stora lockar, ofta i mix med vågigt hår. Håret är ofta lite finare och därför lite lättare att styla och torka.
 • Typ 3B kan vara lockar i olika storlekar, men drar man ut de här lockarna behåller de fortfarande sin form. Håret är oftare lite grövre.
 • Typ 3C är lockar i modell tjocka korkskruvar.
kvinna med lockigt hår

Typ 4: Krulligt hår

Krulligt hår är fullt av textur och blir lätt torrt, så det här kan man återfukta, och fukta ordentligt. Lättast brukar vara att jobba i balsam med bred kam och att ha i både fukt och hårolja.

Här är tre typer av krulligt hår som man kan ha:

 • Typ 4A är små, täta lockar som växer bort från rötterna. De små behåller fukt bättre men behöver ändå ofta extra.
 • Typ 4B är lockar i mer sicksack-format än S-lockar. Det är krusigare och vill ofta ha olja eller anti-friss-produkter.
 • Typ 4C är tätt hår med mycket volym, som ofta inte har något direkt lockmönster. Det behöver värmeskydd och fukt.

Hur du bäst stylar din typ av hår kan du läsa mer om här!

Källa: Well+good Foto: TT

Annons