Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Vaccin mot RS-virus är på gång – både för äldre och spädbarn

20 okt, 2021 
En vaccinspruta.
I framtiden kan det vara möjligt att vaccinera sig mot RS-viruset. Flera läkemedelsföretag har vaccinkandidater som tagit sig förbi flera prövningar.
Det är framför allt små barn och personer över 65 år som viruset riskerar att bli farligt för.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är den nya diagnosen långvarig smärtaBrand logo
Det här är den nya diagnosen långvarig smärta

Nyligen meddelade läkemedelsföretaget Janssen att deras vaccinkandidat har visat 80 procents effektivitet hos personer över 65 år i en fas 2-studie.

Företaget Novavax har vaccinkandidater både för gravida, äldre och barn som testats olika långt. Läkemedelsföretaget Pfizer har också en vaccinkandidat för gravida kvinnor. Det rapporterar Läkemedelsvärlden.

Janssens vaccin mot RS-virus – för äldre över 60 år

I Janssens fas 2-studie där vaccinkandidaten visade 80 procents effektivitet ingick 5 782 personer över 65 år. En fas 3-studie ska nu inledas där man testar vaccinets effekt och säkerhet. Deltagarna kommer i den att följas under minst två RS-säsonger och 23 000 vuxna över 60 år kommer att delta.

Annons

Om fas 3-studien blir lyckad kan företaget ansöka om att få vaccinet godkänt.

Novavax vaccin mot RS-virus – för gravida, barn och äldre

Läkemedelsföretaget Novavax utvecklar också vaccinkandidater mot RS-virus. I en fas 3-studie testar man effekten hos spädbarn då man vaccinerar mamman under graviditeten.

Om fas 3-studien blir lyckad kan företaget ansöka om att få vaccinet godkänt.

De testar även en vaccinkandidat för vuxna över 60 år i en fas 2-studie och en vaccinkandidat för barn mellan sex månader och fem år i en fas 1-studie.

Pfizer vaccin mot RS-virus – för gravida

Även läkemedelsföretaget Pfizer har en pågående fas 3-studie av en vaccinkandidat för gravida kvinnor. I den ingår kvinnor mellan 18 och 49 år. Den beräknas omfatta 10 000 deltagare och vara klar i november 2023.

Även här gäller att om fas 3-studien blir lyckad så kan företaget ansöka om att få vaccinet godkänt.

Vad är RS virus?

RS-virus är en förkortning för respiratory syncytial virus och orsakar en luftvägsinfektion. De flesta som smittas får en lindrig infektion som yttrar sig ganska likt en vanlig förkylning. Då behöver man ingen direkt behandling utan det läker ut av sig själv.

Annons

Men viruset kan bli farligt med ansträngande hosta och andningssvårigheter. I vissa fall kan besvären kräva sjukhusvård i form av syrgas eller respirator. Det finns också ett förebyggande läkemedel för barn i riskgrupp.

Det är framför allt barn under sex månader eller barn som fötts för tidigt och är under ett år som är i riskgrupp. Även personer över 65 år och andra infektionskänsliga personer räknas som riskgrupper.

RS-virus säsongen 2021

I år startade säsongens epidemi av RS-virus ovanligt tidigt, redan i början av september, enligt Folkhälsomyndighetens övervakning. I vanliga fall drar spridningen inte i gång förrän under vinterhalvåret.

Antalet fall har sedan september stigit snabbt bland barn under 5 år. En förklaring till det är att vi i Sverige redan haft ett mönster av kraftigare epidemier vartannat år. Förra vintern skulle ha varit en sådan högsäsong men den uteblev då restriktionerna för covid-19 också motverkade spridningen av RS-viruset.

Men en annan förklaring är också att immuniteten i befolkningen blivit lägre. I vanliga fall får nästan alla barn en infektion av RS-virus under sina första två år. Men eftersom spridningen till stor del uteblev förra året och var låg året innan det så saknar nu många barn antikroppar. Det är alltså en större grupp barn än vanligt som riskerar att smittas.

Källa: Läkemedelsvärlden, Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

Annons