Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Vanliga cancerformen kan utrotas helt – med hjälp av vaccin

07 okt, 2021 
kvinna som håller för livmodern och person som får vaccin
Över 75 000 unga kvinnor upp till 27 år kallas nu till vaccinering mot HPV, viruset som orsakar livsmodershalscancer. Vaccinet ihop med gynekologisk cellprovstagning kan för första gången någonsin innebära en total utrotning av en cancerform.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 5 vanligaste cancerformerna i SverigeBrand logo
TV: 5 vanligaste cancerformerna i Sverige

HPV, human papillomvirus, är den främsta orsaken till livmoderhalscancer. Sedan nästan tio år tillbaka vaccineras flickor i årskurs fem mot viruset, och på senare år har man också börjat vaccinera unga pojkar, eftersom det visat sig att viruset är sexuellt överförbart.

Nu har forskarna tagit fram ett vaccin de menar är betydligt bättre, varför man nu åter kallar de unga kvinnor som fått det tidigare vaccinet, samt unga kvinnor upp till 27 år som inte ännu vaccinerats. En åtgärd forskare menar på är att ta ett stort steg framåt mot att helt utrota livmoderhalscancer.

Livmodershalscancer kan utrotas – aldrig tidigare hänt

Professor Joakim Dillner har forskat på HPV-viruset i nästan 40 år, och han kommenterar i en intervju med SVT att detta är ett otroligt framsteg.

Annons

– Om man kombinerar vaccination med gynekologisk cellprovstagning får man nästan ett fullständigt skydd, så högt att vi kan tala om utrotning, säger han och fortsätter:

– Det har faktiskt inte hänt förut på det sättet, så det känns stort.

Så bra är vaccinet – och då är det inte lika effektivt

Vaccinet har över 90 procents skydd mot de HPV-sorter man vaccineras mot. Däremot kan de inte "läka" ett redan pågående virus, varför vaccinet ordineras till ungdomar i ung ålder.

Har man haft mellan 6 och 8 sexpartners och är över 26 år anses vaccinet inte lika effektivt, varför måste man i vuxen ålder får finansiera en vaccinering själv om man skulle vilja ta det.

Det här är HPV-viruset

HPV är en grupp av över 200 olika virustyper som överförs sexuellt och kan orsaka vanliga hudvårtor, könsvårtor (kondylom). Andra kan orsaka cancer, framför allt i livmoderhalsen (cervix), penis, anal och svalg.

Över 8 000 kvinnor behandlas årligen mot cellförändringar orsakade av HPV och 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer (cervixcancer). Av dessa avlider ungefär 150 kvinnor i det varje år, liv som med det nya vaccinet troligtvis kan komma att räddas i framtiden.

Källa: MåBra, SVT.

Foto: TT/Unsplash.

Patrick Ekwall: Därför ville jag bli ambassadörBrand logo
Patrick Ekwall: Därför ville jag bli ambassadör
Annons