Forskning: vaccin mot alzheimers snart framtaget

Patient får vaccin
Det här är Alzheimers sjukdom
0:55

Efter reklamen: Det här är Alzheimers sjukdom

(0:55)

Slå på ljud

Alzheimers är en vanligt förekommande sjukdom som länge ansetts obotlig. Detta kanske inte länge stämmer, visar en slovakisk studie utförd av en forskargrupp vid Axon Neurosciene, som testat immunterapi mot åkomman. Detta visade studien.

Vaccin mot Alzheimers

Immunterapi kan man beskriva som ett samlingsbegrepp för läkemedel och vaccin som stimulerar kroppens egna immunförsvar att angripa cellerna som utvecklar den specifika sjukdomen.

Vaccinet som Axons forskargrupp experimenterar med heter AADVac1 och anses för närvarande vara det mest utvecklade. Genom att aktivera immunförsvaret hos en person som uppvisar tidiga eller milda tecken på alzheimers, kan skadliga cellbildningar förhindras eller saktas ned. Detta verkar enligt studien kunna förmildra symtomen som uppstår vid sjukdomsförloppet och om det sätts in i tid – kanske också stoppa det helt.

Forskning: Ny metod avslöjar alzheimer innan det ger symtom

När kan vaccinet vara färdigutvecklat?

Studiens resultat bygger på tvåårig undersökning av totalt 196 patienter från totalt åtta europeiska länder. Även om studien tydligt tyder på att AADVac1 genererar ett bra gensvar vad det gäller skapandet av antikroppar, så dröjer det tills man kan på riktigt kan börja använda immunterapi för att behandla alzheimers.

Denna studie har uppvisat ett positivt resultat, men det behövs fortfarande fler studier som visar på vaccinets effektivitet och som garanterar att det är säkert att använda.

Se ocksåmyter och fakta om vaccin, experten reder ut.

”Det kommer dyka upp hinder”

Två forskare inom området menar också på att det kan hända oväntade saker på vägen.

– Jag förväntar mig inte att vägen dit kommer vara helt perfekt. Jag är ganska säker att det med tidens gång kommer dyka upp hinder som står i vägen för utvecklingen, säger Justin Long, assisterande professor av neurologi med inriktning på alzheimers vid Washington University i St. Louis, till Psychology Today.

Nytt blodprov avslöjar tidig Alzheimer – innan det bryter ut

En av de slovakiska forskarna vid Axon Neuroscien, Petr Novak, instämmer.

– Den första generationen av sjukdomsmodifierande behandlingar kommer sannolikt inte att stoppa sjukdomen helt, säger han, men när det finns behandlingar som bekräftas vara verkligt effektiva kan vi börja testa dem hos asymptomatiska patienter (alzheimers sjukdom) för att utvärdera deras förebyggande egenskaper.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Utvald läsning