Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny behandling vid svårbehandlad bröstcancer nära godkännande

18 okt, 2021 
Kvinna som genomgår en mammografi.
Var åttonde svensk kvinna kommer under sin livstid att drabbas av bröstcancer. För majoriteten är prognosen god. Men för de som får en svårbehandlad form som sprider sig är nya behandlingsmetoder angeläget. Nu närmar sig en ny sådan godkännande.
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Andelen kvinnor som insjuknar i bröstcancer har ökat de senaste årtiondena, men dödligheteten har samtidigt minskat. Det är tack vare tidigare upptäckt, bättre diagnostik, nya behandlingar och organisatoriska förbättringar inom vården.

Forskning har möjliggjort att behandlingsmetoderna har kunnat skräddarsys mer och mer efter individen och tumörens egenskaper. Ju mer skräddarsydda behandlingarna kan bli, desto högre förväntas överlevnaden bli och biverkningarna färre, vilket kan höja livskvaliteten både vid god prognos och sämre.

Givetvis pågår forskning ständigt för att ytterligare kunna förbättra för patienterna. Något man redan använder sig av men som det också pågår mycket forskning kring är målinriktade läkemedel. Med sådana kan man rikta själva behandlingen mot just cancercellerna utan att det påverkar resten av kroppen allt för mycket.

Annons

Målinriktat läkemedel för trippelnegativ bröstcancer

Nu verkar det som att även trippelnegativ bröstcancer kommer att få ett sådant läkemedel. Var tionde bröstcancertumör är trippelnegativ och de som drabbas är förhållandevis unga. Det är en variant med ganska dyster prognos och det är angeläget med nya behandlingsmetoder.

Ett läkemedel som kallas sacituzumab govitecan har varit på tapeten ett tag och rekommenderas nu av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Sedan tidigare har läkemedlet varit godkänt i USA för behandling av vuxna med metastaserad trippelnegativ bröstcancer under vissa förhållanden.

Sacituzumab govitecan består enkelt uttryckt av antikroppar som kan leverera cytostatika direkt till tumörerna. På så sätt kan man leverera en högre dos cytostatika till cancercellerna än vad man kan ge säkert när det går ut i hela kroppen.

Spridd bröstcancer som inte svarat på tidigare behandling

Rekommendationen från EMA lyder att läkemedlet kan användas för att behandla kvinnor med bröstcancer som inte går att avlägsna med kirurgi eller med metastaserad trippelnegativ bröstcancer och som genomgått två eller fler systembehandlingar.

Annons

I vanliga fall behandlar man spridd trippelnegativ bröstcancer med kemoterapi. Men de läkemedel som finns i dag biter inte alltid på de trippelnegativa cancercellerna. Det här läkemedlet ökade enligt studien som ligger till grund för EMA:s rekommendation överlevnaden med ungefär fem månader.

Måste klubbas igenom av EU-kommissionen

Men för att läkemedlet, som på marknaden heter Trodelvy, ska komma i bruk på riktigt måste EU-kommissionen klubba igenom EMA:s rekommendation. Därefter lär det dröja ytterligare ett tag innan det kommer i bruk inom den svenska sjukvården.

Källa: Dagens medicin

Foto: TT

Annons