Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Nytt hopp för cancersjuka: 3 av 5 blev långtidsöverlevare

24 aug, 2020 
AvMåBra
Tilterapi ökar chansen att överleva cancer
Til-terapi har haft stor framgång bland cancersjuka. Nu vill forskarna fortsätta studien på fler patienter.
Annons

I en studie vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset fick personer med långt framskriden hudcancer experimentell cellterapi. Och resultatet är lovande, enligt forskarna.

TIL-terapi effektivt mot cancer

Man har testat en ny experimentell behandling mot hudcancer, TIL-terapi, som står för tumörinfiltrerande lymfocyter. Metoden går ut på att man utvinner til-celler ur tumören, dessa finns redan i kroppen – som har producerat celler för att attackera tumören. Men cellerna mångfaldigas i detta fall i ett  laboratorium för att sedan föras tillbaka in i patienten.

Och resultatet är lovande, det skriver bland andra Läkemedelsvärlden. För tre svårt sjuka patienter, som alla ansågs ha kort tid kvar att leva, vände sjukdomsförloppet helt och de är idag klassade som långtidsöverlevare.

Totalt ingick tio personer, alla drabbade av långt framskriden hudcancer, i studien. Samtliga hade fått andra typer av behandlingar utan framgång och ansågs alla ha kort tid kvar att leva.

Annons

Fem patienter fick endast TIL-terapi, utan substanser som ska hålla cellerna aktiva. De patienterna svarade på behandlingen – men effekterna blev kortvariga.

3 av 5 långtidsöverlevare

De andra fem fick TIL-terapi i kombination med stimulerande substanser. En av dessa fick en allvarlig biverkning men fyra svarade väl på behandlingen varav tre personer så bra att de klassas som långtidsöverlevare, eftersom de fortfarande lever idag 2-4 år efter behandlingen.

Forskarna har nu fått tillstånd för att fortsätta studien med ytterligare tio patienter. De planerar även att testa behandlingen på andra cancersjukdomar.

Läs studien här

Senaste nytt om cancer:

5 vanligaste cancerformerna som drabbar kvinnor under 50

Elins slemhosta var cancer: ”Min tuffaste kamp någonsin”

Studie: Lätt vardagsmotion minskar risken att dö i cancer

Studie: Hudcancer ökar kraftigt i Sverige – här är orsakerna

10 vanliga frågor om cancer – experterna ger svar

Annons