Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Medicinskt gaslighting – tecken på att läkaren inte tar dig på allvar

03 mar, 2023 
Splitbild: Kvinna håller sig för pannan och en läkare står med armarna i kors
Medicinsk gaslightning innebär att en läkare förminskar dina symtom när du söker vård. Sajten Prevention har listat några tecken att vara uppmärksam på.
Annons

Uttrycket ”gaslighting” är en form av manipulationsteknik där syftet är att kontrollera en person och få den att börja tvivla på sig själv och sin egen sinnesförmåga – det genom att ljuga och förvränga information.

5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudetBrand logo
5 saker läkare själva gör när de har ont i huvudet

Att bli gaslightad pratas det mycket om när det kommer till relationer, och framförallt i nära och destruktiva relationer. Men faktum är att en patient också kan bli gaslightad av sin egen läkare, exempelvis, något som amerikanska sajten Prevention skriver om.

Vid så kallad medicinsk gaslighting, kan patienten som sökt vård för sina symtom bli misstrodd eller mötas av skepsis under läkarbesöket, vilket kan få patienten att böra tvivla på sig själv och sin egen uppfattning och sinnesförmåga.

Annons

Nedan har sajten Prevention listat några varningstecken att vara vaksam kring när det kommer till medicinsk gaslighting.

Tecken på medicinsk gaslighting

  1. Lyssnar inte på dig och verkar oengagerad.
  2. Antecknar inte det du säger och ställer inga följdfrågor.
  3. Det är svårt att få en remiss, och de kan hitta på ett skäl att inte skriva en till dig.
  4. Vill inte diskutera några symtom med dig överhuvudtaget.
  5. Avbryter dig och viftar bort det du försöker framföra om ditt eget hälsotillstånd.
  6. Försöker övertyga dig om att ”allt sitter i ditt huvud”.
  7. Skuldbelägger dig för symtomen genom att koppla det till din vikt eller att du har ett för stressigt jobb, till exempel.
  8. Får dig att behöva argumentera för din sak för att ens bli tagen på allvar.

Viktigt att markera – och att byta läkare

Värt att nämna är att medicinsk gaslightning inte hör till vanligheterna, men att det kan förekomma. Och ibland kanske inte läkaren ens är medveten själv om att hen gaslightar sin patient, skriver Prevention.

Oavsett vilket kan medicinsk gaslighting vara farligt om patienten inte blir lyssnad på och får rätt hjälp i tid för sina symtom.

Vilka utsätts för medicinsk gaslighting

Enligt amerikanska Prevention är medicinsk gaslighting vanligare inom vissa patientgrupper i USA:

  • Kvinnor
    Kvinnor löper större risk att bli feldiagnostiserade i samband med exempelvis en hjärtattack eller stroke, skriver Prevention. Även olika gynekologiska besvär och fertilitetsproblem upplevs vara tabubelagt.

  • Personer som blir etniskt diskriminerade
    Etnisk diskriminering och rasism kan vara en orsak bakom medicinsk gaslighting, skriver Prevention.

  • Barn och ungdomar
    Barn och ungdomars hälsoproblem har en tendens att minimeras: Att svåra menssmärtor är en del av puberteten och inte tas på allvar när det i själva verket kanske handlar om en odiagnostiserad endometrios. Eller att psykisk ohälsa inte fångas upp ordentligt.

  • Överviktiga
    Överviktiga har upplevt att de utsatts för ”fatshaming”, att läkaren har kopplat symtomen direkt till vikten utan att undersöka eller lyssna på vad patienten har att säga.

Källa: Prevention.com.

Om du misstänker att du är utsatt för medicinsk gaslighting är det viktigt att du tar upp det – antingen direkt med läkaren eller med vårdcentralen.

För din egen skull kan det vara skönt att söka dig till en annan läkare för att få en ny bedömning. Det är viktigt att du ska känna dig trygg och lyssnad på.

Annons