Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Varför får jag så mycket tandsten?

22 maj, 2023 
Kvinna som borstar tänderna och tänder med tandsten.
Hos tandläkaren fick Gun höra att hon har ovanligt mycket tandsten. Nu undrar hon vad det beror på, och om det kan ha ett samband med gallsten. Läkare Michael Seipel förklarar de olika sorters tandsten man kan ha, och vad de normalt beror på.
Annons

Fråga: När jag nyligen var hos tandläkaren tyckte hon att jag hade ovanligt mycket tandsten. Hon fick skrapa och polera ett bra tag för att få bort allt. Nu har jag fått råd om tandstickor och tandtråd.

Kan det finnas ett samband med gallsten? Blev för ett år sedan opererad för gallan och då fanns massa små stenar i gallblåsan. Skulle det kunna vara så att man har för mycket av något ämne i kroppen som utkristalliseras?

Så håller du tänderna friska längreBrand logo
Så håller du tänderna friska längre

Kan man ta någon medicin för att förebygga? Är kvinna, 54 år och tar Amlodipin för blodtrycket och Omeprazol mot sura uppstötningar. Annars är jag frisk.
/Gun

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Annons

Läkare Michael Seipel svarar: "Risken för tandsten varierar över tid"

För det första, när det gäller samband mellan tandsten och gallsten så finns det inget sådant. Tandstenen bildas när mineralsalterna i saliven kommer i kontakt med bakteriebeläggningar, så kallat plack, vilka fastnat på tänderna och i tandfickor. Det sistnämnda är utrymmet som bildas mellan tandköttet och tanden. Man skiljer på två typer av tandsten.

Den första, vilken kallas salivsten, bildas i anslutning till de stora spottkörtlarnas mynningar på baksidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken. Salivstenen är först vit och porös men mörknar och hårdnar när den påverkas av det vi äter och dricker. Även rökning ger missfärgning.

Den andra typen av tandsten, ­serumsten, bildas i inflammerade tandfickor. Serumstenen ger irritation av tandköttet vilket blir rodnat, svullet och lättblödande. Serumsten kan orsaka tandlossning.

Annons

Benägenheten att bilda tandsten varierar individuellt och även över tid för en och samma person. Salivens sammansättning påverkar bildningen av tandsten. Den som har högre halter av mineralsalter i saliven bildar mer tandsten, men den är annars inte uttryck för brist eller överskott av något ämne.

”Läkemedel kan bidra till tandsten”

Det finns ingen förebyggande läkemedelsbehandling utan det viktiga är en god tandhygien. Använd gärna en eldriven tandborste och fluortandkräm. Tandstickor, små mellanrumsborstar och tandtråd kompletterar tandborsten. Allt detta finns att köpa på apotek. Om man som du har egenskapen att bilda mycket tandsten är det viktigt att besöka tandläkare eller tandhygienist ­regelbundet.

Nu till det andra; Du skriver i ditt brev att du använder Amlodipin mot högt blodtryck och Omeprazol mot sura uppstötningar. Båda dessa läkemedel kan som biverkan ge upphov till muntorrhet och muntorrheten kan i sin tur bidra till tandsten och dålig tandhälsa. Har du märkt av om du är torr i munnen? Det skulle kanske kunna vara en idé att låta en tandhygienist titta på dig.

Annons

Om det är så att du är muntorr finns det flera möjliga åtgärder. För det första att se över din läkemedelsbehandling. För det andra kan du få salivstimulerande sugtabletter på recept. För det tredje så kan din läkare ansöka om så kallat särskilt tandvårdsbidrag till förebyggande tandvårdsåtgärder mot bakgrund av din läkemedelsbehandling. Blanketten, vilken är enkel att fylla i för din behandlande läkare, finns på internet.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons