Styrketräning kan vara till stor hjälp vid fibromyalgi

Anpassad styrketräning kan göra livet lättare för kvinnor med fibromyalgi.

– Det mest förvånande är att de som tränade styrketräning också upplevde mindre smärta, det var en oväntad bonus, säger fysioterapeuten Anette Larsson till Dagens Medicin. I sin doktorsavhandling har hon jämfört avslappningsövningar med anpassad styrketräning som behandling för patienter med fibromyalgi.

I studien som utfördes vid Göteborgs Universitet ingick 130 kvinnor. Hälften fick styrketräna medan den andra hälften fick göra avslappningsövningar (en vanlig behandlingsform vid fibromyalgi).

Läs också: Allt du behöver veta om fibromyalgi

I gruppen som styrketränade var förbättringarna signifikanta för nästan alla värden som mättes. Kvinnorna mådde bättre, blev starkare, fick mindre ont och bättre livskvalitet.

Styrketräning har ofta setts som svårt för fibromyalgi-patienter eftersom träningen kan orsaka mer smärta. I den här studien var det dock bara fem kvinnor som upplevde ökad smärta och avbröt styrketräningen.

En viktig faktor för studiens framgång anses vara att fysioterapeuterna arbetade noga med att möta varje individ på sin egen nivå och stötta och öka belastningen därifrån.

Dessvärre var det många av deltagarna som slutade träna när de inte längre hade stödet från undersökningen.

Läs också: Fibromyalgi: Metoden som kan lindra smärtan

Källa: Dagens Medicin   Foto: IBL

Läs även:

Helena har fibromyalgi: Jag kallbadar bort smärtan!

Fibromyalgi – 10 oväntade symptom

Fibromyalgi: Nya rön kring orsak till smärtan

 

Fakta Fibromyalgi:

Fibromyalgi är en långvarig smärta eller värk i musklerna på flera ställen i kroppen. Vid fibromyalgi har du också en ökad smärtkänslighet. Det finns behandling som kan lindra besvären så att du kan leva ett bra liv trots sjukdomen.

Fibromyalgi kännetecknas av att dessa symptom:

  • du har ont i kroppen under en lång period.
  • du har sänkta smärttrösklar och kan därför få ont av sådant som inte gör ont hos friska personer.
  • du har stela muskler och domningar.

Det är också vanligt med andra symtom som magbesvär.

För att få diagnosen fibromyalgi ska smärtan finnas både inom övre och nedre delen av kroppen, samt på både vänster och höger sida. Ofta kan det göra mer ont i vissa kroppsdelar än andra. Det vanligaste är att ha ont i nacke, axlar och i nedre delen av ryggen. En del har också ont i lederna.

Källa: 1177 Vårdguiden

Utvald läsning