SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

10 oväntade symptom vid fibromyalgi

14 mar, 2017 
Fibromyalgi och ovanliga symptom.
Fibromyalgi kännetecknas oftast av smärta och trötthet – men det finns fler symptom den drabbade kan uppleva. Här är 10 av dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns i dag omfattande vetenskapligt stöd för att fibromyalgi är en sjukdom. Diagnosen är accepterad av världshälsoorganisationen WHO och Socialstyrelsen.

Vanliga symtom är smärta och svår trötthet. Fibromyalgipatienter har också förhöjda värden av ett inflammatoriskt ämne i ryggmärgsvätskan, visar forskning som smärtläkaren Diana Kadetoff har gjort.

Fibromyalgi beror på en störning i det centrala nervsystemet som gör att hjärnan överreagerar på kroppens smärtsignaler. Infektioner, fysiska skador och långvarig psykisk belastning kan utlösa sjukdomen. Men ibland hittar man ingen orsak.

Diagnosen ställs med hjälp av fastställda kriterier: Patienten ska ha haft utbredd smärta i mer än tre månader på minst 11 av 18 särskilda smärtpunkter.

Fibromyalgi är ingen psykisk sjukdom. Men stresskänslighet, nedstämdhet, depression och ångest kan vara en följd av den.

Här är 10 lite mer ovanliga symptom som kan vara fibromyalgi.

Annons

Läs också: Ny forskning: Fibromyalgi kan lindras med styrketräning

 

Bröstsmärtor

Att uppleva smärtor i bröstet kan vara oroande, eftersom det också kan vara tecken på andra, allvarligare sjukdomar. Därför ska du alltid uppsöka läkare om du känner av smärtor i bröstet, även om du vet med dig att du har fibromyalgi och det mycket väl beror på det.

Ett annat vanligt symptom vid ”fibro” är andfåddhet. Övningar som mjuka rörelser, djupandning och massage kan lindra båda dessa symptom.

 

Hudproblem

Torr hud och utslag är inte typiska symptom för fibromyalgiker, men för vissa är det otroligt påfrestande. Då får de torra och kliande utslag och hjärnan förstärker smärtsignalerna. Det enda sättet att mjuka upp och lindra hudproblemen är att smörja med hudkräm.

 

Pirrande händer och fötter

Att det börjar pirra i händer och fötter – så kallad parestesi, är inte helt ovanligt vid fibromyalgi. Däremot kan det vara väldigt jobbigt då det är en obehaglig känsla och man kan känna att det är svårt att greppa saker och det kan kännas som att fötterna domnar bort.

Annons

Vila och massage kan hjälpa mot det här symptomen.

Läs också: 5 diagnoser som ofta avfärdas som inbillning

 

Ymniga svettningar

Att en person med fibromyalgi börjar svettas mycket kan vara ett resultat av att den del av hjärnan som reglerar svett inte fungerar som den ska. Problem med magkänslan samt att hjärnan har svårare att reglera kroppens temperatur.

Det bästa man kan göra mot det här är att försöka klä sig på ett sätt så att du kan ta av dig en tröja om det blir varmt.

 

Försämrad balans

Ett tecken på fibromyalgi är minskad muskelstyrka i benen. Det kan göra benen mindre stabila och ge en känsla av dålig balans. Det ihop med ”fibrodimma” – ett annat, vanligare, symptom vid fibromyalgi är det lätt att tappa balansen och ramla och känna sig desorienterad. Vid fibrodimma kan synen bli suddig och det kan uppstå ringande ljud i öronen.

 

Smärta vid beröring

En kram, klapp eller att lätt slå i armbågen kan göra så ont på en fibromyalgiker att hen måste vika sig dubbel av smärtan. I medicinska termer kallas det allodyni, eller i de värsta fallen hyperalgesi.

Annons

 

PMS from hell

Kroppen blir redan mer mottaglig för smärta när det är dags för menstruation – och med fibromyalgi blir det ännu värre. En drabbad kan ha mycket svårt att ha ett fungerande liv under dessa perioder, och smärtan kan vara svårbehandlad då nervsystemet redan är överbelastat med smärtsignaler under mensen.

Läs också: 7 saker du ska undvika när du har PMS

 

Käkproblem och TMJ

Personer med fibromyalgi har lättare att få TMJ – Temporomandibular joint disorder – vilket är en smärta som strålar ut från käkleden och ansiktsmusklerna. Det kan leda till att man börjar gnissla tänderna och ge ökad känsla av smärta i nacke och svullnad i huvudet samt spasmer i ansiktet.

 

Kalla händer och fötter

I och med att fibromyalgiker ofta har svårt att reglera sin kroppstemperatur kan de ofta uppleva väldigt kalla händer och fötter. Kallt klimat ökar smärtan för drabbade, och därför är det viktigt att försöka kontrollera kroppstemperaturen så gott det går med kläder. Du kanske behöver använda vantar och tjocka sockor mitt i sommaren en regnig dag.

Annons

 

Restless legs

Tidigare forskning visar att upp till 33 procent av de som fått diagnosen fibromyalgi också upplever restless legs syndrom, eller Willis-Ekboms sjukdom som det egentligen heter. Det ger krypningar i benen framför allt nattetid. Det känns förstås extra mycket på någon som har fibromyalgi, vilket kan störa sömnen i hög grad. Och sömnbrist är en känd faktor bakom flera andra problem, bland annat utmattning.

Källa: Bättre Hälsa

Foto: Thinkstock

 

Fibromyalgi – metoden som kan lindra smärtan

Läs också: Fibromyalgi – metoden som kan lindra smärtan

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons