Varför skenar mitt blodtryck? Doktorn svarar

FRÅGA: Jag har lite frågor kring blodtryck. Hos läkaren kan jag få jättehögt tryck. När jag vet att jag ska dit så stressar jag upp mig i flera dagar. När jag är där så har jag hjärtklappning och trycket går upp till 150–160/105–110 och jag får även en hög puls. Mina föräldrar har en blodtrycksmätare hemma och där kan jag ha så lågt som 100/60. Vilka siffror kan jag lita på? Är livrädd för att få högt blodtryck!

/Lena

”Det ska vara en mätare som man sätter runt överarmen”

SVAR: Fenomenet du drabbas av är välkänt och vanligt och kallas ”vitrocksblodtryck”. Man blir stressad av läkarens vita rock eller sjukvårdsmiljön i sig.

Vi bygger diagnosen högt blodtryck på det tryck man har i vila. Man ska därför ha suttit ner i 5 till 10 minuter innan man tar trycket. På den del vårdcentraler finns det också möjlighet att själv mäta sitt tryck i ett så kallat blodtrycksrum.

Om man är osäker på om någon har ett för högt blodtryck för att man har fått några förhöjda värden kan man ta ett 24-timmarsblodtryck. Det innebär att man har på sig en armmanschett ett helt dygn och bär med sig en mätare som tar trycket med jämna mellanrum. Man kan då se hur det ser ut över dygnet och få fram genomsnittliga värden. Det är möjligt att man kan bli stressad även av en sådan undersökning. Man kan bli nervös av att mätaren går igång, men det kan också vara så att man är sig själv i hemmiljö och inte bryr sig om när trycket kollas.

I dag finns det också bra blodtrycksmätare att köpa, men det ska vara en mätare som man sätter runt överarmen. Handledsmätare brukar inte vara lika tillförlitliga. Om det är en pålitlig mätare du använder hos dina föräldrar, så är det den mätningen du ska gå efter.

Jag vet inte varför du är så rädd för ett högt blodtryck. Tillståndet är vanligt och ökar med åren. Det är visserligen en riskfaktor för att få hjärtkärlsjukdom, men det går att behandla. Det finns idag bra läkemedel som tar ner trycket och man kan själv bidra till en trycksänkning genom att motionera mera.

Orolig? Så håller du koll på trycket!

  • Skaffa en egen mätare – det kan vara värt det för att få ett mer avslappnat förhållande till blodtrycksmätning.
  • Mät inte blodtrycket för ofta. Det varierar över dygnet. Mät högst en gång i veckan och mät bara efter en stunds vila.
  • Motionera regelbundet med pulshöjande aktivitet som rask promenad, jogging eller cykling. Det håller blodtrycket på en så bra nivå som möjligt.

/Gunilla Hasselgren

Foto: TT

Läs mer:

Har du högt blodtryck? Här är träningen för dig!

Tecken på högt blodtryck – och vad du kan göra åt det

Så många steg behöver du gå för att sänka blodtrycket

Utvald läsning