FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så många steg behöver du gå för att sänka blodtrycket

27 mar, 2020 
Högt blodtryck? Du kan sänka det genom att promenera lite extra varje dag, visar en ny studie. Så här många steg behöver du ta!
Annons

Ett av de bästa sätten att sänka sitt blodtryck är att motionera regelbundet. Och tidigare forskning visar att det räcker med promenader för att få en effekt. Amerikanska forskare har därför utrustat över 600 friska, vuxna  med en stegräknare och blodtrycksmätare för att se om antalet steg per dag hänger ihop med vilket blodtryck man har.

Man tittade också på om antalet steg kan hjälpa till att sänka blodtrycket – och i så fall med hur mycket. Vissa av testpersonerna hade ett förhöjt tryck, medan andra hade ett normalt blodtryck –  men i genomsnitt låg trycket på ungefär 122/76 mm Hg i hela gruppen.

1000 steg extra sänker blodtrycket

Den första siffran är övertrycket (systoliskt blodtryck) som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blodet. Den andra är undertrycket (diastoliskt blodtryck) som visar när hjärtat slappar av och fylls med nytt blod. Blodtrycket mäts i mm Hg som står för millimeter kvicksilver.

Annons

Man följde personerna i fem månader. De gick i genomsnitt 7500 steg per dag under testperioden. En gång i veckan fick de mäta sitt blodtryck. Resultatet var att de som gick gick mer än 7500 steg per dag hade ett lägre blodtryck överlag, visar studien. För varje 1000 steg utöver de 7500 stegen, sjönk det övre systoliska blodtrycket med ungefär 0,45 mg Hg. Även det undre trycket påverkades positivt.

De som gick 10 000 steg om dagen hade ett systoliskt blodtryck som var 2,25 mg Hg lägre än de som gick 5000 steg.

Hur påverkar motion blodtrycket?

Att bara lägga till ett tusental steg varje dag kan alltså räcka för att sänka ett förhöjt blodtryck. För att promenaden ska räknas som en aktivitet med medicinsk effekt behöver man gå så raskt att man blir lite svettig. Då ökar kroppens blodgenomströmning och kärlen vidgas. Det är då blodtrycket sjunker.

Effekten av kärlvidgningen sitter i ungefär ett halvt dygn. Därför är det bra att motionera varje dag. Regelbunden motion gör att kärlen hålls i trim och blir duktiga på att vidga sig, vilket håller blodtrycket håller sig på en jämnare och lägre nivå.

De nya rönen presenterades på American College of Cardiologys världskongress.

Foto: TT

Läs mer:

Hjärtläkaren tipsar: Så kan du sänka ditt blodtryck

Nervös hos doktorn? Så påverkar det ditt blodtryck

Minska risken för stroke – med korta promenader

 

Annons