Har du högt blodtryck? Här är träningen för dig!

Högt blodtryck kan sänkas av träning

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Träningsformen pilates kan inte bara få oss i form och stärka bålen, kroppens kärna. Ny forskning visar också att det både kan motverka stelhet och inte minst – sänka blodtrycket!

I en studie lät man deltagare träna pilates i en timme, tre gånger i veckan, i tolv veckor. Upplägget på varje klass var tio minuter uppvärmning, 40 minuter pilatesövningar och sedan tio minuter avkoppling. Man byggde på intensiteten i passen ju längre tiden gick.

12 veckor pilates gav betydligt bättre blodtryck

När de 12 veckorna hade gått såg man en betydliga förbättring i blodtrycket hos deltagarna, men om det är just specifikt pilates som får blodtrycket att sänkas är inte fastställt. Det kan lika gärna vara regelbundenheten i träningen som är det viktiga.

Enligt tidigare studier är det viktigaste för personer med högt blodtryck att röra på sig minst en halvtimme om dagen – varje dag. Vad man gör när man motionerar ska vara mindre viktigt. Det kan lika gärna handla om tuff styrketräning som att att ta en lugnare promenad. Men motionerar man regelbundet och får bättre kondition så är det inte lika påfrestande för kroppen att pumpa runt blodet. Att hålla sig i form är alltså viktigast, inte hur man gör det.

Det finns många fördelar med pilates

Fördelen med pilates kan vara flera. Dels är det en effektiv träningsform som kommer åt många av kroppens muskler utan att man behöver ge sig iväg någonstans eller ta i så mycket konditionsmässig. Det kan locka personer som inte brukar träna så mycket att få träningen att bli av. Det går att träna på en matta hemma, lika gärna som att gå till en klass och det är konditionsmässigt betydligt enklare än att springa intervaller. Ändå känns det rejält i musklerna efteråt om man gör rätt.

En annan fördel, som ingick i passen i studien, är att man får en stund med avslappning. Det kan hjälpa till att sänka stressnivåer – vilket också är viktigt för att motverka högt blodtryck. Motion gör också att vi sover bättre på nätterna, och det är också viktigt för personer med högt blodtryck.

Källa: HeatlhDay Foto: TT

Tecken på högt blodtryck – och vad du kan göra åt det

Så många steg behöver du gå för att sänka blodtrycket

Hjärtläkaren tipsar: Så kan du sänka ditt blodtryck

Redaktionens tips
Dela på: