Så enkelt duckar du för stresshormonet!

Sluta stressa!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vår fysiska reaktion på en stressande situation kan väl komma till pass. Men handlar det inte om att fly eller fäkta kan hormonruschen ge skadliga effekter på sikt.

Stresshormonet kortisol ger kroppen en välment skjuts vid en krissituation. Blodtrycket höjs, immunförsvaret skärps och kroppen står redo att agera mot hotet.

Men när hotbilden består av ett belamrat skrivbord på kontoret, oro över privatekonomin eller något annat som orsakar långvarig stress, är ett ständigt påslag av kortisol mindre bra för kroppen.

Sömnproblem, ett försämrat immunförsvar och viktuppgång är några vanliga exempel.

– När kortisolet frisätts signalerar hjärnan samtidigt att kroppen behöver massor av kaloririk föda, en överlevnadsinstinkt som var toppen för grottmänniskan inför mötet med en köttätande best. Men knappast värdefullt för en nutida person som svettas över en hög med räkningar, säger biokemisten och nutritionisten Shawn Talbott till sajten Webmd.com

Talbott är också författare till boken The Cortisol Connection. Här är några värdefulla tips som hjälper dig att minska kortisolhalten:

Läs också: 8 tecken på att din kropp tar skada av all stress

 

Meditera

Personer som utövar meditation sänker både kortisolnivåer och blodtryck, det visar en thailändsk studie. När en liknande undersökning utfördes vid Maharishi University kunde forskarna notera att testdeltagare som mediterade dagligen  sänkte kortisolhalten med 20 procent.

Tugga tuggummi

En liten bit tuggummi är enkelt att ha till hands, och kan faktiskt ha en positiv inverkan när stressen griper tag i dig. Enligt en brittisk studie har tuggummituggande personer i snitt 12 procent lägre halter av stresshormonet.

Lyssna på din favoritmusik

Lugn musik har en förmåga att lugna hela kroppen. Japanska forskare noterade att patienter som fick lyssna på musik fick lägre utslag på kortisolskalan jämfört med patienter som väntade på behandling i ett helt tyst rum.

Ta en tupplur

Att sova 6 timmar mot de rekommenderade 8 kan faktiskt ge en bitter eftersmak på sikt. Enligt en tysk undersökning ger dessa två missade timmar 50 procent mer kortisol i blodet. Håller sömnvanorna i sig så tar det dessutom lång tid för kroppen att återhämta sig. Ett knep kan vara att ta en tupplur dagen efter du sovit för lite, då minskar nämligen nivåerna igen.

Skratta!

Studier vid Loma Linda University visar att till och med ett förväntat skratt har en förmåga att reducera vår kortisolhalt till hälften. Att umgås med en rolig bekant eller njuta av en rolig film kan alltså vara bra avkoppling, även om utfallet inte blev så kul som du hoppades!

Källa: webmd.com

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Mer innehåll från MåBra
Dela på: