Res dig upp på jobbet – och rasa i vikt!

Gå ner i vikt - stå ner i vikt!

En liten bensträckare har stora effekter, visar en amerikansk studie. På sikt kan ditt ståläge ge mindre bukfett, högre nivåer av goda kolesterolet och minskad risk för diabetes.

Ett flertal studier styrker också stillasittandets faror. Den som sitter mer än 11 timmar per dygn löper 40 procent högre risk att dö i förtid än en person som bara sitter 4 timmar per dag. Och att sitta sig sjuk är fullt möjligt, det ökar också risken för hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers, cancer och depression.

Europa leder sittligan, här sitter 64 % av invånarna fyra timmar eller mer per dag. Motsvarande siffra i USA är 55 % – och i Sydostasien 24 %.

Men att hitta hälsofördelarna av att stå är enkelt. MåBra har pratat med Tommy Wilén, leg. naprapat, som förklarat krig mot kontorsstolen och förespråkar ståläge på arbetsplatsen.

Kliv upp och bli smärtfri!

Visste du att belastningen på ryggdiskarna ökar när du sitter? Och ju mer framåtlutad ställning du har på stolen, desto större tryck blir det på ryggen – som svarar med smärta.

– När vi sitter ökar belastningen upp till två gånger så mycket jämfört med stående läge, säger Tommy Wilén.

Han betonar också vikten av rörelse för att motverka ryggproblem orsakat av stillasittande.

– Ryggmusklerna är beroende av rörelse och påverkas negativt av den statiska belastning som ett sittläge innebär. Efter en stunds stillasittande börjar de producera smärtande mjölksyra för att markera att du bör byta ställning, fortsätter han.

Res dig – och rasa i vikt!

När vi sitter går kaloriförbränningen på sparlåga, men så snart vi reser oss aktiveras kroppen och förbränningstakten ökar. Faktiskt i sådan omfattning att 2,5 timmar ståtid bränner ca 350 kcal mer jämfört med stillasittande läge.

Med den förbrukningstakten kan en normalviktig person tappa 10-12 kilo på ett år.

Stå upp för hjärtat!

I upprätt och stående läge minskar mängden skadliga blodfetter och blodsockernivån sjunker. Det skapar bättre förutsättningar för friska kärl och hjärta. Och när du växlar tyngdpunkt från ett ben till ett annat, eller gör andra små omedvetna rörelser, stimulerar du cirkulationen.

– Kroppen simulerar egentligen en långsam gång när vi växlar från fot till fot. Vi är gjorda för rörelse och att skapa stunder av aktivitet i sitt sittande är a och o för bra hälsa. Några minuters aktivitet är bätte än ingenting alls, men mängden tid avgör hur mycket energi man förbrukar när man står. Står man upp några minuter i halvtimmen blir effekterna på kaloriförbränningen inte så himla stora. Upp och stå! säger Tommy Wilén.

Övriga källor: Appen StandUp!, standup.matting.se, Aftonbladet

BILD: Thinkstock

Öka förbränningen – stor guide!

Varsågod, här har vi samlat alla enkla tips som skruvar upp din förbränningstakt. Klicka för att ta del av 20 effektiva knep!

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

 

Maten som kan krympa dina fettceller

Här är mat att njuta av i dubbel bemärkelse: varje mättande tugga ger nämligen fettcellerna en ordentlig match!

Maten som krymper dina fettceller!

Fruktsalladen som ger dig plattare mage

En härlig fruktfrossa är en välbehövd vitaminbomb så här års. Med rätt ingredienser i fruktsalladen kan du dessutom räkna med en snävare midja på sikt!

Fruktsalladen som ger dig plattare mage

Utvald läsning