Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Hjärtstopp eller hjärtinfarkt? Att veta skillnaden kan rädda liv!

05 apr, 2022 
kvinna håller sig för hjärtat
Varje dag, året runt, faller människor ihop och dör i ett hjärtstopp. Fler skulle kunna räddas. Här berättar ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland vad du behöver känna till.
Annons

Det är en skrämmande situation: Någon faller plötsligt ihop medvetslös och slutar andas. Det kan vara en kollega, en partner eller din granne.

Chansen att överleva handlar om tid: Ju snabbare personen får HLR, hjärtlungräddning, desto större är chansen att överleva tills man får en hjärtstartare till platsen.

Se även: 5 vanor för bättre hjärthälsa

5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Idag överlever 1 av 10 som drabbas av hjärtstopp

Idag överlever 1 av 10. Med lite mer kunskap skulle antalet som överlever öka.

– Vi behöver fler människor som kan HLR och jag känner att det är alldeles för få människor som vet hur en hjärtstartare fungerar, säger Björn Jadeland.

Han var trött på att behöva säga ”tyvärr, vi kom för sent, det fanns inget mer vi kunde göra” till någon vars anhöriga drabbats av hjärtstopp. Därför startade han hjärtuppropet. Tanken är att sprida kunskap om hjärtstopp.

Annons

– Det handlar om minuter när någon drabbas. Hjärtlungräddning ska helst påbörjas inom en minut efter ett hjärtstopp.

Hur gör man HLR? Törs man använda en hjärtstartare?

Men hur gör man HLR? Och på vem sa det göras? Kan man göra fel och törs man använda en hjärtstartare om man inte gått en kurs? Så här svarar Björn Jadeland:

Hur känner man igen ett hjärtstopp?

– Den som drabbas faller ihop, blir okontaktbar och slutar andas. Hjärtstoppet beror på att hjärtat plötsligt slutar pumpa ut blod i vårt blodomlopp. När cirkulationen upphör, kan inte heller syre transporteras till kroppens organ. Hjärtats elektriska system som sköter vår rytm övergår till ett tillstånd som kallas kammarflimmer.

Vad är skillnaden mellan ett hjärtstopp och en infarkt?

– En person som drabbas av en hjärtinfarkt kan fortfarande vara vaken och kontaktbar medan den som får ett hjärtstopp blir medvetslös och slutar andas. En annan skillnad är att hjärtat fortsätter att pumpa ut blod vid en infarkt, men inte lika effektivt.

Annons

Vad är HLR?

– Hjärtlungräddning innebär att man gör 30 hårda tryck (kompressioner) mitt på bröstet följt av 2 inblåsningar i munnen ända tills ambulansen eller hjärtstartaren anländer. Även om man inte fått en utbildning i HLR så kommer SOS-alarm att guida dig via telefon när du ringer 112. Vill du lära dig HLR kan du hitta en instruktör via HLR.nu.

Vad ska man göra om en person blir medvetslös?

– Först och främst: Ring 112. En person som drabbas av ett hjärtstopp faller ihop, är helt livlös och har ingen andning. Då ska man påbörja HLR, även om man inte är utbildad i det. Tänk på att SOS Alarm kommer att hjälpa dig med både beslutet och med att göra HLR.

Kan man göra fel?

– Många är osäkra och rädda för att göra fel vid HLR och med hjärtstartare. Starta HLR direkt även om du är osäker. Då är det bättre att starta HLR en gång för mycket än en gång för lite. När det gäller hjärtstartaren kan man inte göra fel, den ger bara stötar om det behövs. Den är helt självinstruerande.

Annons

Vad gör man om personen faller ihop men andas?

Andas personen helt normalt ska personen läggas i stabilt sidoläge alternativt att huvudet hålls bakåt med fria luftvägar. Ring 112.

Hur hittar man en hjärtstartare?

Det finns en internationell symbol för hjärtstartare. En grön skylt med ett hjärta och en blixt. Denna symbol kan man leta efter men det finns också ett nationellt register där man uppmanar innehavare att registrera sina hjärtstartare. Det kallas hjärtstartarregistret och via en anknuten app ”Rädda hjärtat” kan man också se närmste registrerade hjärtstartare.

Här kan du läsa mer om hjärtstopp: hjartuppropet.se

Foto: TT

Annons