Har din sömnbrist satt sig runt midjan?

Ta tag i sömnproblemen – annars kan de göra dig överviktig.

Det räcker med 30 minuters sömnbrist per vecka för att ge en negativ inverkan på din vikt, visar nya rön från Weill Cornell Medical College i Qatar.

I en studie med 522 deltagare kunde forskarna se att de som sov för lite under vardagsnätterna hade 72 procents högre risk att vara överviktiga. Förekomsten av övervikt ökade med 17 % för varje halvtimme av för lite sömn. Att ”sova ikapp” på helgerna kunde heller inte kompensera för förlorad sömn som ackumulerats under veckorna.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

För varje halvtimmes sömnbrist ökade också risken för insulinresistens, som är kopplat till bland annat diabetes, högt blodtryck och höga kolesterolvärden, med 39 %. Sömnen påverkar med andra ord ämnesomsättningen, konstaterar forskarna.

Läs mer: Nytt piller lurar kroppen att gå ner i vikt

För att behålla en sund vikt och bra förbränningsnivå bör vi kontinuerligt få tillräckligt med sömn, inte sova dåligt i veckorna och ta igen det på helgerna. Sömnbehovet varierar något från person till person, men ligger oftast mellan 7 och 8 timmar per natt.

LÄS MER:

Trött hela tiden? Då är det dags att ta en powernap!

Dåligt med sömn i natt? Lös problemet med en tupplur!

Känner du dig trött och orkeslös så här års? En kort tupplur kan reparera din dåliga nattsömn, skriver motionsexperten Katarina Woxnerud.

Läs mer: Trött hela tiden? Då är det dags att ta en powernap!

 

Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet

Brukar du surfa på datorn, surfplattan eller mobilen i sängen? Det kan störa din nattsömn.

Ny forskning visar att dina surfvanor i sängen kan påverka din sömncykel och göra dig tröttare på dagarna. Är det dags att lägga ner paddan?

Läs mer: Trött om dagarna? Så påverkas du av sängsurfandet

 

Bli friskare och piggare med probiotika

probiotika

Probiotika kallas de nyttiga bakterier som bland annat finns i yoghurt och mjölksyrade produkter. Probiotisk kost ger inte bara en gladare mage – fördelarna är fler än så!

Läs mer: Bli friskare och piggare med probiotika

Källa: ScienceDaily.com

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning