Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Hälsa och medicin: 5 saker det snackas mycket om just nu

10 jul, 2022 
Kvinna som tränar och Vivvi Alström
Vad pratas det om i hälso- och medicinvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep och rapporterar om bland annat återhämtning, organdonation – och kaffe.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad snackas det om inom hälsa- och medicin just nu? Vad säger den senaste forskningen? Det har vår expert och redaktör på området, Vivvi Alström, tagit reda på. Här kommer ett kort nyhetssvep – hade du koll på det här?

Maxa återhämtningen under sommaren

kvinna vid strand

Det kan låta trist, men experter menar att man ska försöka hålla fast vid sina rutiner och fortsätta att äta bra, träna och inte vända på dygnet för mycket. Ett annat tips är att inte planera in för mycket aktiviteter och att schemalägga vila. Umgås gärna med andra, men utan krav. Det räknas som aktiv återhämtning.

Annons
Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tipsBrand logo
Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tips

Coachen kan få dig att må sämre

Funderar du på att gå till en hälsocoach? I en svensk studie lät man en grupp 50-åringar besöka en hälsocoach. Forskarna trodde att det skulle ge en förbättring, istället mådde många sämre. Forskarna menar ett individen ofta lämnas utan ordentliga verktyg för att göra något åt sin hälsa, och får då dåligt samvete. Ett enstaka besök räcker alltså inte för att starta ett hälsosamt liv.

Källa: Göteborgs universitet

Så donerar du din kropp

skriver på avtal

De flesta vet att man kan donera sina organ. Men vad många inte vet är att man kan donera hela sin kropp till medicinsk utbildning och forskning, bland annat behövs de till träning av kirurger inom traumakirurgi. Idag råder en enorm brist på donerade kroppar att öva kirurgi på. Alla kan donera sin kropp, oavsett dödsorsak. Det kan man göra genom att vända sig till ett universitetssjukhus, till exempel Göteborgs universitet, Karolinska Institutet, Umeå och Uppsala universitet.

Annons

Källa: Sahlgrenska akademin

Koffein kan lindra ADHD

kvinna dricker kaffe

Regelbundet intag av koffein kan öka uppmärksamhet och koncentration hos den som har ADHD, visar ny spansk forskning. Koffein verkar också underlätta inlärning och förbättra minnet. Dock passar behandling med koffein inte den som har ADHD med hyperaktivitet. Däremot kan det bli ett alternativ till traditionella läkemedel som används mot vissa andra ADHD-symtom.

Källa: Medical news today

Vårdbesvär

59 procent tycker att det är jobbigare att söka hjälp för vaginala besvär jämfört med andra åkommor. Var femte kvinna som sökt vård fick inte heller den hjälp de behövde.

Källa: Kantar/Sifo, Dynamic Code

Av: Vivvi Alström

Foto: TT/Peter Assarsson

Annons