Artikeln innehåller reklamlänkar
Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Håll koll på hjärtat – så mäter du blodtrycket hemma

12 feb, 2021 
äldre kvinna gör ett hjärta med fingrarna.
En av de viktigaste sakerna du kan göra för ditt hjärta är att hålla koll på blodtrycket. Och det kan du göra själv hemma. Doktor Gunilla Hasselgren berättar hur du gör.
Annons
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicinBrand logo
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

En blodtrycksmätare för hemmabruk kan vara den ultimata alla hjärtans dag-presenten till någon du tycker om. Dig själv, till exempel. Ett högt blodtryck är nämligen den kanske enskilt största riskfaktorn för hjärtsjukdom.

Men med tanke på pandemin är det många som inte vill – eller kan – bege sig till vårdcentralen eller apoteket för att kolla upp blodtrycket.

Har man ärftliga livsstilssjukdomar som högt blodtryck, hjärtsjukdom eller diabetes i släkten kan det vara en bra rutin att kolla på hälsan på egen hand.

I den här åldern stiger blodtrycket

– Man kan till köpa eller låna en blodtrycksmanschett och ta sitt blodtryck hemma då och då. Så länge blodtrycket är normalt, och man inte har några andra symtom, kan man känna sig lugn, säger doktor Gunilla Hasselgren.

Annons

Hon berättar att blodtrycket kan gå upp något efter 50.

– Våra kärl är inte längre lika självreparerande som förr. De blir stelare med åren. Då kan trycket gå upp lite grann. Skulle man märka att trycket ökar, ska man höra av sig till sin läkare.

Hennes råd är att skaffa en egen blodtrycksmanschett eller låna en av en bekant.

– Då kan du hålla koll på trycket hemma. Det räcker att mäta vid tre tillfällen inom ett par veckor. Vila innan du mäter.

Då är blodtrycket för högt

– Blodtrycket ska inte ligga över 140/90 i vila, säger Gunilla Hasselgren.

Om trycket ligger under 140/90 kan man vänta med att mäta det igen om ett år.

– Ligger det över 140/90, kontaktar man vården för en bedömning, säger Gunilla Hasselgren.

Har man högt blodtryck kan man bland annat göra en effektiv andningsövning hemma.

Tänk på det här när du mäter blodtrycket själv!

En fördel med att ha en egen blodtrycksmätare är att man har kontroll över hur blodtrycket förändras över tid. Det är enklare och mindre tidskrävande än att ta sig till vårdcentralen eller apoteket. Dagens mätare är dessutom ofta kopplade till appar som gör det lättare att lagra tidigare mätningar. Ofta kan flera personer mäta och lagra sina resultat i samma mätare.

Annons

Mäta på överarmen eller handleden – vad är bäst?

Det finns två typer av blodtrycksmätare för hemmabruk – blodtrycksmätare för överarm och en för handled. Skillnaden är att den för handleden visserligen är smidig men den kan vara lite knepigare att använda rätt. Handledsmätare rekommenderas inte till äldre, rökare och diabetiker eftersom de kan ha förkalkningar i sina blodkärl och det försvårar en exakt mätning. De bör istället mäta blodtrycket på överarmen.

Tänk på det här

  • kolla ditt blodtryck vid samma tid på dygnet varje gång
  • vila i minst fem, men gärna tjugo minuter, innan mätning
  • mät alltid trycket i samma arm

4 blodtrycksmätare för dig som vill hålla koll hemma

withings pbm connect

Withings BPM Connect är en blodtrycksmätare för överarmen. Kan användas av flera personer. Den är kopplad till Withings Health Mate app. Tar också medicinskt EKG och varnar för hjärtflimmer. Köp här (reklamlänk).

omron m6

Omron M6 Comfort IT har vunnit flera bäst i test. Har en unik manschett som även passar stora armar. Har minne för två personer och kan upptäcka förmaksflimmer. Köp här (reklamlänk).

brauniCheck 7

Braun iCheck7 är en blodtrycksmätare för handleden. Bluetooth-anslutning för översikt i mobilen. För två användare, sparar upp till 100 mätningar per person. Köp här (reklamlänk).

beurer BM 45

Beurer BM 45 är en enkel, helautomatisk blodtrycksmätare med extra stor skärm. Lagrar de senaste 7 dagarnas morgon- och kvällstryck. Köp här (reklamlänk).

Foto: TT

Annons