Håll koll på hjärtat – så mäter du blodtrycket hemma

äldre kvinna gör ett hjärta med fingrarna.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

En blodtrycksmätare för hemmabruk kan vara den ultimata alla hjärtans dag-presenten till någon du tycker om. Dig själv, till exempel. Ett högt blodtryck är nämligen den kanske enskilt största riskfaktorn för hjärtsjukdom.

Men med tanke på pandemin är det många som inte vill – eller kan – bege sig till vårdcentralen eller apoteket för att kolla upp blodtrycket.

Har man ärftliga livsstilssjukdomar som högt blodtryck, hjärtsjukdom eller diabetes i släkten kan det vara en bra rutin att kolla på hälsan på egen hand.

I den här åldern stiger blodtrycket

– Man kan till köpa eller låna en blodtrycksmanschett och ta sitt blodtryck hemma då och då. Så länge blodtrycket är normalt, och man inte har några andra symtom, kan man känna sig lugn, säger doktor Gunilla Hasselgren.

Hon berättar att blodtrycket kan gå upp något efter 50.

– Våra kärl är inte längre lika självreparerande som förr. De blir stelare med åren. Då kan trycket gå upp lite grann. Skulle man märka att trycket ökar, ska man höra av sig till sin läkare.

Hennes råd är att skaffa en egen blodtrycksmanschett eller låna en av en bekant.

– Då kan du hålla koll på trycket hemma. Det räcker att mäta vid tre tillfällen inom ett par veckor. Vila innan du mäter.

Då är blodtrycket för högt

– Blodtrycket ska inte ligga över 140/90 i vila, säger Gunilla Hasselgren.

Om trycket ligger under 140/90 kan man vänta med att mäta det igen om ett år.

– Ligger det över 140/90, kontaktar man vården för en bedömning, säger Gunilla Hasselgren.

Tänk på det här när du mäter blodtrycket själv!

En fördel med att ha en egen blodtrycksmätare är att man har kontroll över hur blodtrycket förändras över tid. Det är enklare och mindre tidskrävande än att ta sig till vårdcentralen eller apoteket. Dagens mätare är dessutom ofta kopplade till appar som gör det lättare att lagra tidigare mätningar. Ofta kan flera personer mäta och lagra sina resultat i samma mätare.

Mäta på överarmen eller handleden – vad är bäst?

Det finns två typer av blodtrycksmätare för hemmabruk – blodtrycksmätare för överarm och en för handled. Skillnaden är att den för handleden visserligen är smidig men den kan vara lite knepigare att använda rätt. Handledsmätare rekommenderas inte till äldre, rökare och diabetiker eftersom de kan ha förkalkningar i sina blodkärl och det försvårar en exakt mätning. De bör istället mäta blodtrycket på överarmen.

Tänk på det här

  • kolla ditt blodtryck vid samma tid på dygnet varje gång
  • vila i minst fem, men gärna tjugo minuter, innan mätning
  • mät alltid trycket i samma arm

4 blodtrycksmätare för dig som vill hålla koll hemma

withings pbm connect

Withings BPM Connect är en blodtrycksmätare för överarmen. Kan användas av flera personer. Den är kopplad till Withings Health Mate app. Tar också medicinskt EKG och varnar för hjärtflimmer. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

omron m6

Omron M6 Comfort IT har vunnit flera bäst i test. Har en unik manschett som även passar stora armar. Har minne för två personer och kan upptäcka förmaksflimmer. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

brauniCheck 7

Braun iCheck7 är en blodtrycksmätare för handleden. Bluetooth-anslutning för översikt i mobilen. För två användare, sparar upp till 100 mätningar per person. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

beurer BM 45

Beurer BM 45 är en enkel, helautomatisk blodtrycksmätare med extra stor skärm. Lagrar de senaste 7 dagarnas morgon- och kvällstryck. Köp här (reklamlänk från Adtraction).

Foto: TT

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

5 hjärtsjukdomar som (nästan) bara drabbar kvinnor – det här bör du veta

Kaffe skyddar hjärtat – så länge du inte dricker det så här

Ta ditt höga blodtryck på allvar! Här är 4 tydliga symptom

Dela på: