Ny studie ger hopp om läkemedel vid glutenintolerans

Vete och en kvinna med magont efter intag av gluten
1:01

Efter reklamen: Det här är glutenintolerans

(1:01)

Slå på ljud

Glutenintolerans, celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som framför allt finns i råg, vete och korn. Om man har diagnosen så gör gluten att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska.

Sannolikt lider omkring 1-2 procent av den svenska befolkningen av celiaki. De vanligaste symtomen är diarré, gaser i magen, trötthet och att gå ner i vikt.

Se ocksåOnt i magen efter måltid? 5 vanliga besvär – och hur du lindrar dem.

Vill kunna motverka besvären vid glutenintolerans

Den enda behandling som finns i dag är att helt utesluta gluten ur kosten. Om man skulle få i sig gluten av misstag finns det inte mycket man kan göra mer än att härda ut besvären.

En ny studie inger dock hopp om att en dag kunna motverka och behandla besvären som uppträder om man skulle råka få i sig gluten.

8 autoimmuna sjukdomar alla borde känna till

Fick äta kex med gluten trots celiaki

Det internationella forskarlaget har testat ett läkemedel som hämmar enzymet transglutaminas 2. Det är det enzym som bidrar till inflammationen i tarmen hos glutenintoleranta.

163 försökspersoner med celiaki delades in i fyra grupper. Tre av grupperna fick olika doser av läkemedlet medan den fjärde gruppen fick placebo. Varje morgon fick alla patienter äta ett kex som innehöll gluten.

Mindre inflammation och skada med läkemedlet

Vid studiestarten tog forskarna vävnadsprover som de sedan jämförde med nya vävnadsprover som togs vid studiens slut. Resultaten visar att påverkan på tunntarmen var mindre hos de personer som fått läkemedlet och att påverkan var mindre ju högre dos man hade fått.

Studien pågick i sex veckor. Det är alltså en ganska liten och kortvarig studie.

Glutenintolerant? Snart kan det finnas ett vete för dig

Framgångsrik behandlingsmetod

Men Jonas F. Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet och överläkare vid barnkliniken på Örebro universitetssjukhus som också forskat mycket inom området, tycker ändå att den är av stor vikt.

– Det här är den första behandling jag känner till som är framgångsrik. Även om studien inte på något sätt är svaret på alla våra frågor så är den ett jättestort steg i rätt riktning, säger han till Expressen.

Minst fem år innan läkemedlet finns på marknaden

Enligt Jonas F. Ludvigsson kan man se att behandlingen minskar inflammationen och de anatomiska skadorna på slemhinnan vid intag av gluten.

Men läkemedlet lär inte finnas på marknaden förrän om minst fem år och innan dess behöver man ta reda på mer om läkemedlet som biverkningar och långsiktig effekt.

Forskning: Snart kan det finnas vaccin mot glutenintolerans

Kan inte ersätta en kost utan gluten men kan underlätta

Även om ett läkemedel av den här typen inte skulle kunna ersätta en kost utan gluten så skulle det ändå kunna fylla en funktion om man råkar få sig gluten av misstag. Det skulle då kunna sättas in för att underlätta och förhindra skadorna.

– Även om jag i dagsläget tror att medicinen har ett begränsat användningsområde så är resultatet av den här studien ändå ett jättestort och viktigt steg framåt, säger Jonas F. Ludvigsson.

Studien är finansierad av det tyska läkemedelsföretaget Dr. Falk Pharma och har publicerats i den prestigefulla vetenskapstidskriften The New England Journal of Medicine.

Källor: Expressen, The New England Journal of Medicine

Foto: TT