Glutenintolerant? Snart kan det finnas ett vete för dig

Glutenintolerans vete

I Sverige är cirka 1,5 procent av alla människor glutenintoleranta. Mer än en på hundra får diagnosen celiaki, glutenintolerans, och det är en kronisk sjukdom som gör att man behöver tänka på vad man äter resten av livet. För vid glutenintolerans tål inte kroppen proteinet gluten som finns i bland annat råg, korn och vete.

Forskare jobbar på lösningar för glutenintoleranta

Länge har man försökt ta fram lösningar på glutenintolerans, bland annat jobbar man på att få fram ett vaccin. Forskningen såg lovande ut men ett försök avbröts 2019 då man märkte att det inte hade den effekt man önskade, och det kommer att dröja innan vi kan se ett vaccin som fungerar.

Se ocksåny studie ger hopp om läkemedel vid glutenintolerans.

Men det finns även andra lösningar på gång. Forskare försöker nu odla fram en typ av vete som inte innehåller mer än ytterst små mängder av gluten. Hittills har forskarna i Spanien tagit bort 35 av de 45 generna i vetet som producerar proteinet gliadin som är en viktig del i gluten. Vetet ska vara betydligt mindre intoleransframkallande, upp till hela 85 procent.

Glidadinet som finns i gluten bidrar bland annat till att bröd reser sig när man bakar. Det nya vetet kan inte användas till att baka stora bröd men däremot fungerar det när man bakar bland annat bullar och mindre bröd, enligt Scientific American.

Celiaki gör det svårare att ta upp näring

Varför man blir glutenintolerant vet man ännu inte, men forskare trott att det finns i generna. När man lider av celiaki skadas tarmluddet när man får i sig gluten och tunntarmen får svårare att ta upp näring, vitaminer och mineraler. Eftersom gluten finns i väldigt mycket av det vi normalt äter kan det vara svårt för glutenintoleranta att variera kosten tillräckligt få i sig alla näringsämnen vi behöver.

Glutenintolerans kan komma i alla åldrar. Hos vuxna människor kan det vara svårt att diagnosticera celiaki, ofta är symtomen diffusa. Hos barn kan det vara lättare att känna igen, de får ofta symtom som dålig avföring, lågt blodvärde, trötthet, undernäring och viktminskning.

LÄS MER:

16 livsmedel som du trodde var glutenfria – men inte är det

Nyttigt bananbröd utan socker och gluten – 5 recept

RECEPT: 7 läckra pizzor – helt utan gluten

Utvald läsning