Forskning: Snart kan det finnas vaccin mot glutenintolerans

Snart kan glutenintolerans vaccineras bort

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Bara i Sverige lider tre procent av befolkningen av celiaki, glutenintolerans. Idag finns det ingen annan behandling än att avstå från att äta mat som innehåller gluten. Vilket kan vara lättare sagt än gjort. Det är inte helt ovanligt att drabbade får i sig gluten av misstag och mår dåligt i veckor. Även små mängder kan skada tarmen. Därför jobbar forskare sedan några år tillbaka med att utveckla ett vaccin mot glutenintolerans. Ett läkemedelsföretag i Australien har nu kommit så långt i processen att man ska börja testa vaccinet på patienter i Australien, USA och på Nya Zeeland.

Precis som vid exempelvis pollenallergi, är tanken att man med vaccin långsamt ska vänja kroppen vid det den inte tål. Metoden kallas immunterapi.

Se ocksåny studie ger hopp om läkemedel vid glutenintolerans.

Resultat väntas 2019

När det gäller glutenintolerans reagerar den drabbade på ett protein – gluten. Vaccinet, Nexvax2, fungerar så att det med tiden ska programmera om immunförsvaret så att det inte längre reagerar på gluten med en allergisk reaktion. I testet kommer vaccinet att ges två gånger i veckan under totalt 16 veckor. I studien ska man utvärdera vaccinets säkerhet och effekt. Om vaccinet godkänns, kommer personer som i dag är glutenintoleranta att kunna äta gluten utan att riskera skador på tarmen. I september 2019 hoppas man ha ett resultat av studien.

Källor: Live Science, ClinicalTrials.go

Läs mer:

7 tecken på att du kan vara glutenintolerant

Varför blir man glutenintolerant?

Mår vi verkligen bättre utan gluten?

Redaktionens tips
Dela på: