Annons

Annons

Måltidsersättningar kan göra dig överviktig

Försöker du kontrollera vikten med hjälp av soppor, shakes eller måltidsbarer? Nu varnar experterna för att effekten kan bli den motsatta…

Istället för lunch? Experter varnar nu för att måltidersättningar kan göra oss överviktiga.

Måltidsersättningar, både i flytande och fast form, är populära alternativ för den som vill kontrollera sin vikt. Nu varnar experter för att produkterna kan ha motsatt effekt.

Annons

SVT har låtit granska innehållet i några av de marknadsledande måltidsersättningarna, och funnit att de innehåller stora mängder socker. I vissa fall är sockerhalten motsvarande 7 sockerbitar per måltid.

– De innehåller stora mängder socker, som ger energi men ingen mättnad, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, i inslaget.

Hon menar också att den här typen av populära måltidsersättningar, trots det motsatta syftet, kan vara en bidragande orsak till att fetmaepedemin ökar.

Hon får medhåll från Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, som också ställer sig tveksam till den höga sockerhalten.

Måltidsersättningarna mättar inte och skapar ett sötsug. Detta gör att man istället äter mer, och onyttigare, menar kritikerna.  Tillverkarna försvarar produkterna med argument som att de ger alla näringsämnen en måltid bör innehålla, men färre kalorier.

”Undra på att man blir fundersam. Det finns så många metoder och preparat att tillgå att vi kanske luras till kortsiktiga insatser istället för att verkligen hitta ett varaktigt sätt att förhålla oss till våra mat- och motionsvanor.” skriver vår viktcoach Marie Tegnér i sin blogg. Läs hela inlägget här!

Vad har du för erfarenhet av måltidsersättningar? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Här hittar du en komplett förteckning över antalet sockerbitar per produkt!

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…