Annons

Annons

Läcker din stavmixer ut gift i maten?

Gör du smoothies på ekologiska grönsaker? Det blir kanske inte så giftfritt som du tror.

Köper du mat utan kemikalier och tillsatser? Då gäller det att välja rätt redskap att tillaga maten med också. Vissa av dem kan nämligen läcka ut oönskade ämnen i din rena mat...

Det är inte bara mat som kan vara spetsad med kemikalier – stavmixrar från våra vanligaste märken kan läcka ut giftet klorparaffiner i maten när de används.

Det visar en undersökning som Åke Bergman, professor i miljökemi och chef för forskningscentrumet Swetox, har gjort. Klorparaffiner lagras i kroppen, kan påverka fortplantningen och misstänks också vara cancerframkallande.

Annons

Åke Bergman tycker att det är allvarligt att människor, och då särskilt barn, får i sig gift av mixad mat:

Gilla MåBra på Facebook

– Av tolv testade mixrar läckte åtta ut klorparaffin till maten. För konsumenten är det nästan omöjligt att undvika ämnet eftersom inte ens företagen själva alltid vet om klorparaffin har använts vid tillverkningen, säger han.

Ett märke kan också ha flera olika mixermodeller och av dem kan några läcka klorparaffin medan andra modeller inte gör det.

– Ett sätt att sätta press på företagen är att ringa dem och fråga om just deras mixer innehåller klorparaffin. Då tvingas de ta reda på det, säger Åke Bergman.

Här är de fyra mixrar som inte läckte ut klorparaffin i testet: Bosch, OBH Nordica Chili, OBH Nordica Indigo och Philips ProMix.

AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Lista: 15 ”giftsäkra” frukter och grönsaker

Både vatten- och honungsmelon anses vara säkrare ur giftsynpunkt. (Bild: Thinkstock)

Om du inte alltid har möjlighet att äta ekologiskt kan du åtminstone välja sådant som innehåller mindre gifter. Ät dessa frukter och grönsaker om du vill sänka risken att få i dig giftiga ämnen.
Läs mer: 15 giftsäkra frukter och grönsaker

 

8 anledningar att sluta dricka läsk!

cola-700x440

Att läsk är onyttigt vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!
Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk

 

Löss, fjäll och fjädrar – här är de läskiga tillsatserna i din mat

tillsatser-i-mat

Färdigmat och halvfabrikat må smaka gott och se aptitliga ut. Men när vi granskar ingredienslistorna lite närmare dyker det upp en hel del osmakliga ämnen som döljs bakom en sifferkombination. Här listar vi några vanliga tillsatser – och vad de egentligen innehåller.
Läs mer: Löss, fjäll och fjädrar – här är de läskiga tillsatserna i din mat

 

Psst! Läs hela rapporten om gift i köksredskap på Livsmedelsverkets hemsida.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…