Annons

Annons

Jana: ”Min man straffar mig när han blir sur”

Att bråka med sin partner är aldrig lätt. Här får MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt frågan av en läsare vars man ignorerar henne när han blir arg.


Fråga: När min man blir arg eller besviken blir han tyst och låtsas inte höra vad jag säger, stänger dörrar hårt och suckar. När jag försöker fråga vad det är som är fel får jag till svar: Inget. Det kan gå flera dagar innan han blir som vanligt igen. Det här påverkar mig mycket, jag drar mig för att ta upp vissa saker och känner mig ofta spänd.

Annons

/Jana, 41

 

Svar: Min första tanke är att han säger massor av saker till dig. Att inte prata, att dra sig undan, ignorera och smälla i dörrar är i högsta grad kommunikation. Den är bara luddigare och uppfattas ofta som bestraffande för mottagaren, på ett passivt aggressivt sätt.

Det ställer ofta till det på precis det sätt du beskriver, man blir spänd, nervös, drar sig för att säga vissa saker man har på hjärtat och känner stress och oro. Många gånger känns den här typen av bemötande jobbigare än om någon öppet visar sig arg och talar om vad som känns fel.

Du behöver prata med din man och berätta precis det här – hur hans beteende är så tydligt i sin otydlighet, och hur det ställer till det för dig. Att han inte tycker det är något problem gör inte att problemet inte finns. Det finns för dig i allra högsta grad och eftersom ni lever tillsammans i en kärleksrelation är problemet ert att lösa tillsammans.

Din man behöver säkert hjälp att bena ut varför han kommunicerar på det här sättet. Kanske behöver du också få syn på ditt sätt att relatera till honom i dessa situationer. Jag rekommenderar några sessioner i parterapi.

Foto: IBL

 

”Jag känner mig utanför – fast jag inte vill vara med”

Avundsjuk fast jag inte vill vara med.

Läs också: ”Jag känner mig utanför – fast jag inte vill vara med”

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…