WHO:s nya besked: Här ska allmänheten använda munskydd

Kvinna med munskydd under coronautbrottet.

Turerna kring om det är nödvändigt eller inte att använda munskydd för att skydda sig mot corona fortsätter.

I Sverige står Folkhälsomyndigheten fast vid att privatpersoner inte behöver skydden – medan man i flera andra länder infört krav på munskydd när man rör sig i offentliga miljöer.

WHO ändrar sig om munskydd

Nu har Världshälsoorganisationen, WHO, uppdaterat sina riktlinjer kring användande av munskydd. Tidigare har man riktat sina rekommendationer mot vården – men vände sig under fredagen mot allmänheten. De uppgav då att de numera rekommenderar allmänheten att använda skydd på platser där social distansering är svår.

– Regeringar bör uppmuntra den breda allmänheten att bära munskydd där det förekommer en allmän spridning och där det kan vara svårt att hålla rekommenderat avstånd till andra, till exempel i kollektivtrafiken och andra mindre utrymmen, sa organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens under fredagen.

Anders Tegnell om de nya råden kring munskydd mot corona

Enligt WHO-chefen kommer rekommendationerna efter att ny forskning visat att en ansiktsmask kan minska smittspridningen. Johan Giesecke, konsult till Folkhälsomyndigheten kommenterar beskedet så här till Dagens Nyheter:

– Det WHO grundar sitt uttalande på är en välgjord studie där man har gått igenom 172 andra studier som visat att avstånd på minst en meter – och olika typer av masker – ger visst skydd mot smitta, säger han.

Så här säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT om WHO:s nya besked om munskydd:

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd. Vi har inga allmänna tecken på stor smittspridning på svenska transportsträckor. Vi har goda kapaciteter till att kunna hålla avstånd i Sverige.

Personer över 60 år och personer som tillhör andra riskgrupper bör bära skydd godkända för användning inom vården när de rör sig på platser med mycket folk. Alla andra rekommenderas enklare skyddsmasker när de inte kan hålla social distansering, som i kollektivtrafiken eller i butiker, skriver Aftonbladet.

Foto: TT

LÄS MER:

Anders Tegnell: Därför rekommenderar vi INTE munskydd

WHO: Så använder du munskydd på rätt sätt

Munskydd mot coronavirus – därför gör alla länder så olika

Utvald läsning