FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Anders Tegnell: Därför rekommenderar vi INTE munskydd

11 maj, 2020 
I flera länder har man infört krav på munskydd när man rör sig i offentliga miljöer. Men i Sverige finns inga sådana rekommendationer. Statsepidemiolog Anders Tegnell berättar varför munskydd är en dålig idé.
Annons

I många länder måste invånarna bära munskydd när de rör sig ute i samhället. I Tyskland har man ett munskyddskrav i offentligheten sedan en vecka tillbaka. I bland annat Spanien och Frankrike är det krav på munskydd i kollektivtrafiken. I Frankrike kan butiksägare dessutom neka kunder utan munskydd från att komma in i affären. Men Sverige går mot strömmen.

Folkhälsomyndigheten har nämligen valt att inte gå ut med någon rekommendation om att privatpersoner ska bära munskydd i offentliga miljöer. Anledningen till det är dels att det inte finns några studier som visar att munskydd hindrar användaren från att bli smittad av andra, dels vet man inte hur mycket ett munskydd betyder för risken att man själv smittar sin omgivning.

Tegnell: Få bevis för att munskydd stoppar coronavirus

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det vetenskapliga underlaget svagt när det gäller hur effektivt munskydd är mot smittspridning ute i samhället. Och han får medhåll av världshälsomyndigheten WHO och EU:s gemensamma smittskyddsmyndighet ECDC.  Båda konstaterar att det finns begränsad bevisning för att icke medicinska munskydd har en effekt och menar att det krävs fler studier.

Annons

– Det finns en rad olika skäl till att vi inte tycker munskydd är en bra ide, säger Anders Tegnell till Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Han berättar att smittskyddsexperter är oroliga för att munskydd kan tänkas förvärra smittspridningen ytterligare:

– Jag står ju var och varann dag på presskonferenser och tittar på folk som har munskydd. Och det är helt uppenbart att man petar sig väldigt mycket i ansiktet när man har munskydd för de är lite otrevliga att ha där hela tiden och det här gör att man förmodligen har mer virus på fingrarna än annars, säger han

Risken är att munskydd kliar och åker ner under näsan bidrar till att man är där med händerna och pillar. Rör man sedan mun, ögon och näsa kan man få in coronaviruset i kroppen och bli sjuk.

En annan risk med att rekommendera munskydd är att människor som egentligen borde stanna hemma ger sig ut i samhället.

Bästa skyddet mot corona: Håll avstånd och tvätta händerna

– Vår strategi har ju byggt mycket på att man ska stanna hemma om man är det minsta sjuk. Det finns en uppenbar risk att om vi säger att munskydd skyddar, då tycker man att det är okej att gå ut trots att man är förkyld, förklarar Anders Tegnell.

Annons

Istället menar han att de gamla råden om att stanna hemma vid minsta symtom, hålla avstånd och att vara noga med handhygienen räcker tills vidare.

Det finns vissa bevis för att så kallade asymptomatiska smittbärare, alltså smittade som ännu inte utvecklat symtom, kan föra coronaviruset vidare. Genom att bära munskydd skulle man undvika att de smittar andra.

Men Anders Tegnell ifrågasätter att så många av de som är asymtomatiska skulle stå för någon större smittspridning i samhället. Dessutom har det visat sig att gränsen mellan asymtomatisk och symtomatisk ibland är hårfin. När man har intervjuat smittade visar det sig att många av de asymtomatiska faktiskt har haft symtom, om än väldigt diffusa och vaga sådana.

Foto: TT

Läs mer: 

Corona: När ska man hålla sig hemma egentligen?

Corona: Kombination av flera läkemedel gav stor effekt

Ny studie: I dessa utrymmen finns mest corona i luften

 

Annons