Webbkurs behandlar artros lika bra som fysisk hjälp

Här är två enkla rörelser som hjälpte mot Lottas artros i höften.

På många håll i landet finns det redan fysiska artrosskolor på bland annat vårdcentraler. Joint Academy finns däremot bara på nätet.

– Det är en sex veckor lång artrosskola där man får individuellt anpassade övningar att göra varje dag. Man har också kontakt med varann på mejl och telefon, säger Emelie Blennow, fysioterapeut på Joint Academy.

Hon berättar att hon själv var lite skeptisk till webbaserad behandling till en början.

– Som fysioterapeut är man ju van att känna och klämma på patienten. Men jag är positivt överraskad. Man kan ha en bra och tät kontakt ändå.

Läs också: Bästa motionen för dig med artros

Det behövs ingen remiss från läkare utan alla kan registrera sig via hemsidan. En veckas kurs kostar 100 kronor, alltså lika mycket som ett vanligt besök hos fysioterapeuten. Frikort gäller.

Behandlingen bygger på att varje patient får några få skräddarsydda övningar att göra dagligen. Med tiden anpassas de så att de blir lite svårare.

– Hela tanken är att övningarna ska vara enkla och snabba. Då blir träningen av.

Emelie Blennow berättar att metoden bygger på vetenskapliga studier. Enligt forskning är träning mycket effektivt vid artros och att bygga upp mer muskler kan lindra besvären och skjuta upp en eventuell operation på framtiden. Man har sett att smärtan minskar och den drabbade ledens funktion ökar efter sex veckor. Många kan också minska mängden medicin.

Läs också: Läkaren förklarar: Allt du behöver veta om artros

– Man har också sett att digital behandling på nätet fungerar lika bra som om man går på besök hos en fysioterapeut. Dessutom är det tids- och kostnadseffektivt, patienten behöver ju inte ta ledigt från jobbet eller åka långt för att komma till fysioterapeuten.
Vill du veta mer?  Titta in på www.jointacademy.com

 

Det här är artros

  • Stela, ömmande leder i knä, höfter, händer eller fötter. Det är vanligt att man i början känner mest smärta i den drabbade leden när den belastas.
  • Ett annat vanligt symtom är stelhet efter att man suttit stilla eller vaknat på morgonen. Stelheten släpper sedan.
  • Artros är den vanligaste reumatiska sjukdomen. Nästan en miljon svenskar är drabbade.

    Riskfaktorer för att drabbas är: Ärftlighet, övervikt, fysisk inaktivitet, skador i leder och överbelastning.

  • Den effektivaste behandlingen är fysisk aktivitet.

Källa: Reumatikerförbundet

LÄS MER:

Lotta fick artros: ”Två enkla övningar blev min räddning”

 

Utvald läsning