HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Hoppet: Vinterkräksjukan 2020 ser ut att bli ovanligt snäll

23 nov, 2020 
Vinterkräksjukan 2020
Vi har haft några lugna år för vinterkräksjukan, och 2020 ser ut att fortsätta trenden, mycket tack vare restriktionerna kring coronaviruset.
Men att magsjukan är lugn behöver inte nödvändigtvis vara en bra sak, menar experter.
Annons

Videon kunde inte hittas

Vinterkräksjukan 2019-2020 avslutades nästan två månader tidigare än vanligt tack vare att vi började distansera oss och blev bättre på hygienvanor, för att undvika att bli smittade av coronaviruset.

Säsongen 2020-2021 ser ut att bli mildare än vanligt även den. Faktum är att vi har haft flera milda säsonger av vinterns magsjuka – något som oroar en del experter.

– Virus har en tendens att ändra sig över tid. Nu har det varit ganska stabilt och vi är lite rädda att viruset ska ändra sig genetiskt, för då betyder det att vi har ett väldigt dåligt skydd, säger säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid Region Uppsala, till Aftonbladet.

Mindre magsjuka och pneumokocker under corona

Och det är inte bara vinterkräksjukan som vi sett en minskning av under året 2020. Vi har heller inte ett enda inrapporterat fall av inhemsk salmonella, och pneumokocker ligger också betydligt lägre än normalt.

Annons

– Vi har ju sett en minskning över hela året av väldigt många smittsamma sjukdomar, där mag-tarmsmittorna är en av dem. Vi såg samma sak vid svininfluensan 2009, att övriga influensasjukdomar minskade under den här tiden då folk tänkte mer på handhygien och hygien överhuvudtaget, säger Johan Hedlund.

Handsprit mot vinterkräksjuka

Något vi börjat storkonsumera sedan pandemins början är handsprit. Men den alkoholhaltiga gelen tar inte död på caliciviruset, som orsakar vinterkräksjukan. Att däremot tvätta händerna ordentligt med tvål och varmvatten hjälper desto mer. Det, och bra hygien kring livsmedel.

Vanligtvis brukar den stora inrapporteringen av fall av vinterkräksjukan dra igång i december och avta i februari-mars, och namnet kommer sig av att den stora massan däckar runt jul och nyår.

– I regel brukar vinterkräksjukan vara extra tuff vartannat år. Kurvan för hur många som drabbas går alltså upp och ner från år till år, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Så skyddar du dig mot kräksjukan

  • Var extra noga med handhygienen under pågående utbrott.
  • Gnugga händerna ordentligt när du tvättar dem. Mekanisk handtvätt är det bästa sättet att få bort viruset.
  • Använd pappershandduk när du torkar händerna.
  • Återfukta efter tvätt, antingen med handcrème eller återfuktande handsprit. Det förebygger hudsprickor som virus kan krypa ner i.
  • Tvätta textilier i minst 60 grader.
  • Gör rent hemma efter bästa förmåga. Klorin verkar fungera något bättre än vanligt rengöringsmedel. Men räkna inte med att få bort alla virus, det är så gott som omöjligt!

Foto: TT

...

Läs mer:

Därför får vissa av oss aldrig vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan 2020 – det här bör du veta om årets virus

Dr Mikael: Det här är den ENDA handspriten som skyddar mot vinterkräksjuka

Annons