"Vilken viktmetod ska jag välja?"

Gå ner i vikt med hjälp av MåBra!

Fråga:

Jag behöver befria mig från ett antal kilon och undrar vilket som passar mig bäst: 5:2 eller GI. Jag har ett BMI på 32,8. Jag promenerar cirka 30 minuter 3-4 gånger i veckan. Har artros i fötter och knän, så dagsformen styr tempo och längd på min promenad.

Christina

Svar:

För att bli av med dina överskottskilon handlar det om att äta mindre kalorier än vad din kropp förbrukar. Då betyder det att du måste äta mindre än i dag, men gärna också röra dig mer. Vardagsmotionen behöver du dels för att öka energiomsättningen, dels för det allmänna välbefinnandet och för att motion minskar suget efter mat. Dessutom är det så med artros, att rörelse är det bästa sättet att fördröja de negativa effekterna. Så ju mer du orkar gå, desto bättre är det för dig! Prova också gärna andra träningsformer som kan stärka din kondition och styrka och samtidigt öka energiuttaget.

När det gäller viktminskningsmetod är det viktigt att du hittar en modell som passar dig och som kan hålla dig motiverad. Här finns det många metoder att välja på, och en del av dem går också att kombinera.

5:2 innebär att du under två dagar stryper ditt energiintag till 500 kalorier och att du övriga dagar äter efter din normala energinivå eller strax under – beroende på hur snabbt du vill gå ner i vikt. Men 5:2 kräver inte att du äter speciella livsmedel, utan här är du fri att välja den typ av mat som passar dig.

Livsmedelsvalen i GI-tänket ger dig bra mättnad eftersom du får en fin balans mellan proteinrik mättande mat, en viss mängd livsnödvändigt fett och ett klokt val av kolhydrater. Socker undviks men fullkornsprodukter och andra fiberrika livsmedel med långsamma kolhydrater är ”tillåtna”. För att gå ner i vikt med GI måste du också minska på energiintaget, så där behöver du ha koll på hur mycket du äter.

Om du är intresserad av 5:2 föreslår jag att du provar om det är en bra metod för dig. Då kan du samtidigt välja din mat utifrån GI-modellen, som ger dig variation i kosten och en förnuftig grund att stå på.

Marie

Utvald läsning