SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Vilken mat gör mig pigg?

29 sep, 2015 
Anki Sundin
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: 

Hur får jag mer energi på bästa sätt? Jag känner mig sömnig hela tiden fastän jag ibland sover 13 timmar! Men vad kan jag äta för att få energi?

Törnrosa

 

Svar:

Alla de näringsämnen som finns i näringsrik mat är viktiga – vitaminer, mineraler, kostfiber och protein. Ordentligt med sömn av bra kvalitet och regelbunden motion kompletterar bra kostvanor och ger bra förutsättningar för att känna energi och ha livsglädje. Specifikt uppiggande ämnen är annars såklart koffein, så kaffe, och i viss mån te, kan hjälpa till att hålla koncentrationsförmåga och energi uppe.

Ett alltför lågt energiintag och även näringsbrister kan göra oss trötta. Människor som hårdbantar eller hela tiden håller igen sitt matintag kan uppleva den sortens energibrist. Många känner också till att exempelvis låga järnvärden kan göra oss orkeslösa. Vi behöver dock hålla i åtanke att trötthet inte måste bero på järnbrist, och därför bör vi ta reda på om vi verkligen har låga järnvärden innan vi eventuellt börjar ta ett tillskott av järn.

Annons

Något som också kan göra oss trötta är för stora måltider. Den berömda paltkoman har vi hört talas om och om det är ett bekymmer kan en lösning vara att dela upp måltiderna i flera, lite mindre portioner. Om man är lite känslig för socker och snabba kolhydrater i allmänhet kan det först pigga upp och sedan ge en liten energisänkning. Därför kan det vara vettigt att se över sitt intag av kakor, bullar, vitt bröd med söta pålägg och så vidare.

Testa att minska eller byta ut sådana livsmedel under någon vecka och se om du upplever att du piggnar till. Byt gärna ut fikat mot något näringsrikt mellanmål i form av grovt bröd med smör och ägg, fruktsallad eller varför inte morotsstavar med nötsmör, till exempel hasselnötssmör eller jordnötssmör?

Anki

 

 

Annons