Artikeln innehåller reklamlänkar

Vilken vikt ska man ha på sitt tyngdtäcke? Så ska du tänka

täcke och kvinna som sover.
Tips för bättre sömn
Slå på ljud

Tyngdtäcken är en trend som håller i sig, och många vittnar om att deras sömnmönster helt förändrats sedan de börjat sova med dessa vikttäcken.

Vad som gör täckena tunga skiljer sig åt mellan olika typer och varumärken. Det finns täcken med insydda kedjor, metallringar, sand, plastpärlor, silikonpellets med mer, och i olika sorters material och textil.

Det kan vara svårt att veta vilket tyngdtäcke man ska välja, men det viktigaste är kanske tyngden på ens tyngdtäcke.

Vilken vikt bör man ha på sitt tyngdtäcke?

Är du inne på att köpa dig ett tyngdtäcke så är grunden att välja rätt vikt – och det finns olika riktlinjer att hålla sig till. Rekommendation är att välja ett täcke som väger omkring 10-15 procent av din kroppsvikt. Alltså – om du väger 70 kilo ska du ha ett täcke som väger 7-10 kilo.

Men vilken vikt som passar dig beror inte enbart på din egen kroppsvikt, utan också på hur allvarliga dina sömnbesvär är. Kanske behöver du ännu mer vikt för att kroppen ska känna sig trygg, eller mindre för att du tycker att det känns obekvämt? Det finns tyngdtäcken i viktklasser mellan 6-18 kilo

Och glöm inte att de flesta behöver en invänjningsperiod när de börjar sova med tyngdtäcke. Det kan ta omkring en vecka innan du upplever en förändring åt det bättre, så ge det en riktig chans innan du dömer ut vikttäcket.

Tyngdtäcke till barn?

Ett barn med sömnproblem kan också bli hjälpt av ett tyngdtäcke, men här blir det desto svårare att beräkna eftersom ytan täcker täcker är mindre. Utgå istället från barnets ålder.

Barn under 2 år rekommenderas inte att sova med tyngdtäcke, eftersom de kanske inte kan ta av sig täcket på egen hand om det exempelvis hamnar över luftvägarna. Men enligt Cura, en av de stora tillverkarna av tyngdtäcken, så kan barn över 2 år sova med vikttäcke. SÅ här ser deras rekommenderade vikter ut:

  • 2-3 år: 3 kg täcke.
  • 4-6 år: 5 kg täcke.
  • 7-14 år: 7 kg täcke.

Varför tyngdtäcke?

Täcket har insydda tyngder som ska skapa ett lätt och behagligt tryck mot kroppen – som påminner om en härlig massage, eller en varm omfamning. Det i sin tur ska bidra till minskad stress, bättre sömn och få din andning att bli lugnare. Tidigare har man inom vården erbjudit tyngdtäcken till allt från patienter med demens till barn med adhd.

Köp ditt tyngdtäcke här!

Täcke från Cura.

Tyngdtäcke från Cura som innehåller små påsar med kiselpärlor, väger 5 kilo. Här kan du köpa det (länk till Åhléns).

Täcke från Jotex.

Tyngdtäcke från Jotex som är fyllt av kiselpärlor och har yttertyg av ekologiskt bomull, väger fem kilo. Här kan du köpa det (länk till butik).

7-kilostäcke från Cura.

Tyngdtäcke från Cura som har sju olika lager, väger sju kilo. Här kan du köpa det (länk till Åhléns).

Täcke med tyngd från Jotex.

Tyngdtäcke från Jotex som är fyllt med kiselpärlor och har yttertyg av bomull, väger nio kilo. Här kan du köpa det (länk till butik).

Täcke från Hemtex.

Tyngdtäcke från Hemtex som är fyllt med glaspärlor, väger nio kilo. Här kan du köpa det.

13 kilo tyngdtäcke från Cura.

Tyngdtäcke från Cura som är fyllt med kiselpärlor, väger 13 kilo. Här kan du köpa det (länk till Åhléns).

Foto: TT

...

Läs mer:

Därför pratar alla om tyngdtäcken – vi listar fördelarna!

Det här ska du äta innan läggdags – för att sova bättre

Svårt att sova? 4 kvällsvanor som leder till bättre sömn

Utvald läsning