TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Spaning: Här är 6 stora träningstrender som tar över 2020

19 dec, 2019 
Träningstrender 2020.
Vi har gjort en omvärldsspaning på vad som kommer att trenda i träningsvärlden 2020. Vi ser bland annat att tekniken tar större plats – men även den mentala hälsan.
Annons

Vad och hur vill vi träna 2020? De senaste åren har träningsformerna löpning och yoga regerat, något vi till exempel sett tydligt på Allt för Hälsan-mässan. Uppstickare har varit crossfit, som passar in i vår allt mer schemaspäckade tillvaro, och HIIT (högintensiv intervallträning) – effektiv träning som går snabbt att utföra. Men hur ser det ut framåt?

Vi har frågat några av Sveriges största träningskedjor, Friskis & Svettis, Puls & Träning och SATS, om vad de ser att deras kunder och omvärlden efterfrågar. Och det här är några gemensamma trendspaningar.

Digitalisering/Teknologi

De teknologiska framstegen har knappast bromsat in de senaste åren, och det är inte konstigt att den digitala trenden tagit steget in i vår träning. Och det handlar inte längre bara om tekniska prylar som ska hjälpa oss, som appar, klockor, pulsband och aktivitetsarmband. På Puls & Träning ser man att träningen tar större plats i sociala medier, chattar och forum, och att de digitala tjänsterna med träning i fokus blir fler:

Annons

– Det är PT online, coachning på digitala plattformar, hemmaträning online och virtuell träning. Olika former av hemmaträningskoncept med en onlinetjänst är till exempel en stark trend i USA just nu, säger Per Lehmann, VD på Puls & Träning.

Vi vill också kunna använda tekniken för att mäta vår träning och framsteg.

Över hälften av våra kunder har en app på telefonen och loggar sin träning på något sätt. Att mäta och logga och sedan anpassa träningen till kunden är något som växer. Man vill i större utsträckning tillgodogöra sig kunskap och teknik som tidigare varit förbehållet eliten.

Hållbarhet

Klimatkrisen och Greta Thunberg får oss inte bara att vilja sluta flyga och äta mindre kött – miljötänket finns med oss även när vi tänker träning. Allt fler aktörer har någon form av CSR-policy, alltså en policy för hur man jobbar med hållbarhet och miljötänk.

– Eftersom det är en trend i hela samhället så är det något som attraherar medlemmar och visar på att leverantören har en bra värdering, säger Per Lehmann.

Holistisk träning.
Vi lägger mer fokus på en hållbar kropp.

 (P)REHAB

Och det är inte bara miljön som ska vara hållbar, det ska våra kroppar vara också. Vi blir allt äldre och vi vill ha kroppar som håller även när vi är pensionärer. Därför satsar vi inte bara på personliga tränare utan också på naprapater, arbetsterapeuter och massage.

Annons

– Vi ser tendenser att vissa aktörer teamar ihop sig med terapeuter som är landstingsanknutna. På så vis kan även gymmen dra nytta av högkostnadsskyddet. Samhället har under en längre tid försökt att få externa aktörer att ta ett ansvar genom FaR (Fysisk aktivitet på recept). Men eftersom FaR inte innehåller några ekonomiska fördelar så har det nästan blivit något som branschen gör som en gratistjänst till samhället. När ser vi en modell som slussar pengar från Sjukförsäkringssystemet till träningsaktörerna? frågar sig Per Lehmann.

Samma trend ser man på Friskis & Svettis, där mjukare träning med fokus på ostressad, uppbyggande träning växer för varje år. Dessutom har medvetenheten kring den viktiga återhämtningen ökat.

– Trenden pekar mot att försöka optimera sin livsstil på olika sätt. Inte genom att bara driva på utvecklingen och jobba ännu hårdare. Idag finns en annan medvetenhet, många vill skapa förutsättningar för att kunna leva ett aktivt liv utan begränsningar, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis & Svettis.

Annons

SATS satsar man nu på tjänster som rehab, sjukgymnastik och man har precis lanserat livsstilskurser och kostrådgivning.

Holistiskt synsätt

Vi har börjat se hälsa mer ur ett helhelsperspektiv. Det innebär att den som är ”hälsosam” inte bara äter nyttigt och tränar – utan också prioriterar sömnen, inte stressar för mycket, och inte bara tränar för att bli snabb och stark utan även bryr sig om saker som smidighet, välmående leder, att minska stillasittandet och öka vardagsmotionen.

– Det är tydligt att hållbarhetstrenden har fått ett vidare perspektiv. Idag pratas det om hållbarhet på olika plan i livet. Från det stora, globala med miljön i fokus till det lilla på individnivå. Att ta hand om sin kropp och bygga upp den både för nuet och framtiden, säger Tina Uppfeldt.

Men vad är hållbar träning?

– Det handlar dels om att anpassa och balansera träningen till nuet. Att utmana kroppen och vara igång men också skapa tid för återhämtning och träna varierat, styrka, kondition och olika rörelsekvaliteter. Det handlar också om funktionell träning som stimulerar kroppens naturliga rörelsemönster. Att kunna resa sig upp från golvet och ha ett fritt gång- och löpmönster. Att sträcka upp och trycka ifrån. För att kunna göra det behövs ett nytt sätt att tänka kring övningar och träningsupplägg.

Annons

Även på SATS läggs fokus på de viktiga hälsoaspekterna som inte enbart är träning:

– Stresshantering, meditation och coachning är något vi kommer att fokusera mer på 2020 i form av nya träningsklasser via vår Online Training, säger Malin Selander, kommunikatör på SATS.

HIIT-träning är trendigt.
Intervallträningen är fortsatt efterfrågad.

Intervallträning

Men även om trenden går mer åt att träna hållbart och holistiskt så sjunker inte HIIT-träningen i popularitet. Vi vill fortfarande ha kickarna av ett riktigt utmanande träningspass, och för den som inte har tid med längre pass är den högintensiva träningen perfekt.

– Nu handlar det snarare om att komplettera med något annat. Vi tror att all typ av träning behövs men att den uppbyggande träningen nu får ta större plats, säger Tina Uppfeldt.

Annons

Även SATS ser att HIIT fortfarande är på frammarsch:

– Vi ser en tydlig trend där människor vill träna snabbt, enkelt och hårt, ofta i form av intervallklasser. Här har vi bland annat löpträningsklass på schemat som heter Indoor Running som är en av vår mest populära träningsklass. Vi har också HIIT-timmar som en del av vårt digitala Online Training-erbjudande, säger Malin Selander.

Utrustningen

De stora, klumpiga maskinerna försvinner allt mer från våra träningsscheman och istället välkomnar vi in redskap som kettlebells, TRX-band och annat. Vi vill ha gym med öppna ytor med plats för övningar med fria vikter. Med lopp som Tough Viking och Tjurruset som blir allt populärare så vill många kunna träna med den typen av ”hinderbana” och olika typer av ”crossfit-burar” där man kan göra många olika övningar.

– Trenden går mot bodyweight och handhållna redskap och vikter. Det är helt klart ett spår på den funktionella trenden som för ett antal år sedan lyfte användandet av fria vikter till en ny nivå, säger Per Lehmann.

Annons

Träning med fria vikter är populärt både i gymmet och i gruppträningssalen på SATS, menar Maria Selander. Under det senaste året har man gjort stora investeringar i ny styrketränings-utrustning, både i gymmen och i gruppträningssalarna, och de kommer att fortsätta göra det under 2020.

– Behovet av fria vikter har vuxit mycket de senaste åren och det stämmer väl överens med vad vi ser internationellt. Samtidigt har vi i Norden inte upplevt samma minskning av konditionsutrustningen som ses internationellt. Till exempel är vår mest populära gruppträningsklass i Norge ”Indoor Running”, en löpträningsklass som sker inomhus på löpband.

Foto: TT

Läs mer:

Mattrender 2020! Det här kommer vi att äta nästa år

Dopaminfasta – så funkar den nya hälsotrenden!

Trenderna på Allt för hälsan-mässan 2019

Annons