Varningen: Så skadas barns ögon av smartphones

28 maj, 2016 
Nya obehagliga upptäckter gör att forskare går ut med en varning till alla föräldrar. Barnens tid framför skärmarna kan få förödande konsekvenser för deras syn.
Annons

Användandet av digitala produkter kryper allt längre ner i åldrarna. Siffror visar att 9 av 10 barn i 11-årsåldern har en egen smartphone. Bland 5-åringarna har 1 av 4 en egen surfplatta.

Den brittiska tidningen The Telegraph rapporterar att ett forskarteam i Seoul nyligen har gjort en skrämmande upptäckt då de undersökte tolv barn i åldrarna 7 till 16 år som använde mobiltelefoner mellan fyra och åtta timmar per dag.

I studien framkom att barnen visade tydliga tecken på konvergent skelning, ett tillstånd som innebär att ögonen gradvis flyttas inåt mot näsan tills individen så småningom blir permanent skelögd.

Max 30 minuter

För att utvärdera om mobiltelefonerna verkligen var den bakomliggande orsaken till skelningen fick barnen i studien inte använda sina skärmar alls på två månader. Då lyckades forskarna vända effekten hos 9 av de 12 barnen – något som ytterligare bevisar resultatet.

Forskarnas rekommendation är därför att barn inte bör titta på mobilskärmar mer än 30 minuter åt gången, och att barn som visar tecken på avvikande ögonrörelser omedelbart bör kontakta läkare.

Annons

Artikeln kommer från allas.se

Mer från allas.se: Denna app bör ditt barn ALDRIG ladda ner!

Källa: The Telegraph

Annons