Varningen: Ge aldrig denna dryck till ditt barn!

Efter att en fullt frisk 13-årig flicka från North Lanarkshire i Skottland drabbats av förlamning då hon druckit energidryck sprider nu föräldrar över hela världen den skotska läkarens varning: Ge inte era barn energidrycker.

Drycken innehåller höga halter av koffein, som för barn kan leda till allvarliga sjukdomar, menar läkaren. På sikt kan konsekvensen bli hjärtinfarkt.

I den 13-åriga flickans fall ledde det höga innehållet av koffein till en sällsynt form av migrän som bland annat kan orsaka förlamning, synsvårigheter, talsvårigheter och försvagad motorik. Flickan tappade först känseln i den högra delen av ansiktet och strax därefter blev hennes händer blå.

Barn dricker mest

Det blir allt vanligare att barn och ungdomar dricker olika typer av energidrycker, trots att det i Sverige råder förbud för alla under 18 år. En studie från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, visar att barn mellan 10–18 år är de som konsumerar mest energidryck. Även bland barn 3-10 år var siffran förvånansvärt hög.

Barn och ungdomar löper också större risk att drabbas av skador. Koffeinet i drycken är beroendeframkallande och halten är anpassad efter vuxna. För barn blir påverkan på kropp och hjärna starkare.

Läs också: 10 frågor alla föräldrar borde ställa till sina barn efter skoldagen

Butiker säljer öppet

Den 13-åriga flickan, som konsumerat en energidryck om dagen, har efter sjukhusvård återhämtat sig och fått sin känsel tillbaka. Hennes mamma, Laura Fraser, menar att det som förälder är svårt att ha fullständig koll på vad barnen stoppar i sig.

– Jag vet att hundratals elever på min dotters skola köpa dessa drycker regelbundet. De finns tillgängliga i butiker och marknadsförs som fulla av energi, säger hon till den brittiska tidningen Mirror och tillägger:

– Min dotter kommer aldrig att dricka detta igen, men jag vill varna andra föräldrar att vara försiktiga och informera sina barn. Det kan sluta mycket värre än så här.

Artikeln publicerades först på allas.se

Mer från allas.se: Polisen uppmanar: Gör ALLTID detta innan du tar med ett barn till en folksamling!

Källor: Mirror.co.uk, Newsner.comSund.nu och Efsa.europa.eu