FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Varningen: Därför bör du sluta googla dina symptom

18 jan, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Brukar du fråga doktor Google om dina besvär? Du är inte ensam, men det finns fällor att se upp för. "En del information på nätet är av tveksam kvalitet", säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till SVT.
Annons

Det första många vänder sig till när man börjar känna av någon åkomma är internet. I dag googlar vi sjukdomar i allt högre utsträckning, och Sveriges läkarförbund har sett en tydlig ökning de senaste 15 åren.

Och även om det är naturligt att vilja söka så mycket information om sitt hälsotillstånd som möjligt, finns det en hel del fallgropar som är viktiga att känna till när man googlar olika åkommor. Det säger Sveriges läkarförbunds ordförande Heidi Stensmyren till SVT.

Läs också: Diabetes – 5 ovanliga symptom att ha koll på

– En del information på nätet är av tveksam kvalitet. Det är viktigt att vara medveten om att avsändaren kan ha specifika intressen, så att det inte blir fel.

Ovetenskapliga råd kan skrämma upp

Nätet översvämmas av personliga berättelser från privatpersoner och det är viktigt att hålla sig källkritisk till dessa. Man bör också hålla sig skeptisk till olika råd som inte har vetenskaplig grund. Sådana råd har en tendens att göra folk rädda och oroliga i onödan.

Annons

– Det har funnits information som har skrämt upp människor, att vacciner skulle vara farliga, exempelvis att det skulle finnas en koppling till autism. I övrigt finns det mycket synpunkter på nätet om kost och hälsa, säger Heidi Stensmyren till SVT.

Läs också: Depression symptom – 7 varningssignaler att se upp med

Det finns också fördelar

Men självklart finns det också fördelar med att ha information så nära till hand som vi har i dag. På hälsovårdens egna sidor finns ofta goda råd om vad man själv kan göra för att må bättre, och sjukvården kan lättare nå ut med information om exempelvis influensa eller vinterkräksjuka. Det kan också vara tryggt att veta att andra har haft samma symptom.

Dessutom ger antalet googlingar på till exempel vinterkräksjuka en fingervisning om en viss sjukdoms aktuella status, vilket kan vara användbart för sjukvården.

Läs också: Hormonell obalans – 7 vanliga symptom

Annons

Tänk på det här när du googlar sjukdomar:

1. Var källkritisk

Gör en värdering av källan: vem säger vad och varför? Det är skillnad på sådan information som finns i en vetenskaplig artikel och sådan som du hittar i ett inlägg i sociala medier.

2. Ta inte personliga berättelser för sanning

Om du har lätt för att stressa upp dig gör du klokast i att inte gå in på olika forum och läsa om folks personliga erfarenheter. Om du tror att du är sjuk är det bättre att söka vård direkt och få svaret från en expert.

3. Lita bara på trovärdiga källor

Vetenskapliga artiklar och information från sjukvården är trovärdig. Råd från lekmän som tror sig ha hittat lösningar och botemedel på egen hand är inte trovärdiga. Börja inte behandla dig själv innan du har fått en ordentlig bedömning av en läkare.

Läs också: Problem med sköldkörteln – se listan med symtom

4. Sök inte på förstärkningsord

Var försiktig när du googlar. Undvik förstärknings ord som ”svår” huvudvärk. Risken är att huvudvärken förvandlas till hjärnblödning.

Källa: Expressen

Här är trovärdiga sajter att söka information på:

  • 1177 Vårdguiden. Bakom 1177 står hela den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner. Här hittar du information, inspiration och e-tjänster. Det går också bra att kontakta 1177 via telefon för att får rådgivning av en sjuksköterska.
  • Netdoktor.se. En svensk portal där läkare och medicinska experter skriver artiklar och svarar på frågor från användarna. Sajten finansieras till stor del av sponsorer och annonsörer, men på sajten beskrivs det redaktionella materialet som helt fristående från dessa. Här finns information om en rad sjukdomar och besvär.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Annons