HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Varför blir vissa mer bakis än andra? Tre saker som avgör

02 sep, 2022 
kvinna med huvudvärk
Att man bör vara restriktiv med alkoholen vet vi alla. Ändå händer det ibland att man missberäknar sitt intag – eller ibland faktiskt vaknar bakfull trots att man inte drack så mycket. Vad beror det på att vissa drabbas hårdare dagen efter än andra?
Annons

Varför blir man ens bakfull egentligen? Man vet faktiskt inte exakt vad det är som händer i kroppen dagen efter, eftersom bakfyllan till stor del beror på ännu okända biokemiska samband.

Klart är dock att eftersom alkohol är vattenlösligt så påverkar det alla organ i kroppen. Alkoholen gör också att urinproduktionen ökar, vilket bidrar till att kroppen torkar ut. Det i sig är en starkt bidragande orsak till bakfyllan.

Däri ligger kanske också just en av förklaringarna till varför vissa inte blir lika bakfulla. Vissa har druckit varannan vatten (och det gör STOR skillnad!) och har därför en bättre vätskenivå i kroppen. Det spelar också in hur ens vätskebalans såg ut innan man började dricka alkohol. Även hur man har ätit, sovit eller tränat under dagen kan påverkar ditt mående dagen efter.

Stora genetiska skillnader

Hur bakis man blir är också till stor del genetiskt, våra kroppar hanterar helt enkelt alkoholen olika.

Annons

Själva bakfyllan – det vill säga huvudvärken, illamåendet och orkeslösheten beror sedan dels på att du är uttorkad och dels att det bildas restprodukter från levern när den bryter ner alkoholen, som då kan göra att du känner dig illamående.

Video: 5 negativa effekter med alkohol som du troligtvis inte visste om

5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste omBrand logo
5 negativa effekter av alkohol som du troligtvis inte visste om

Varför blir man mer bakis med åldern?

Många upplever också att baksmällan blir värre med åldern. Stämmer det? Ja, till viss del, eftersom din kropp hanterar alkoholen annorlunda när du blir äldre.

Med åldern minskar nämligen mängden av det enzym i levern som hjälper kroppen att bryta ner alkoholen, vilket gör att nedbrytandet blir mindre effektivt och tar längre tid.

Ju äldre du blir desto lättare har du att bli uttorkad. När vi blir äldre har vi också svårare att behålla muskelmassa, och många lägger istället på sig fett. Ju mer fett du har desto längre tid tar det för kroppen att absorbera alkoholen, vilket gör att det blir svårare och tar längre tid för kroppen att hantera den.

Annons

Allt detta sammantaget kan göra att man på äldre dagar känner sig bakfull i flera dagar.

Sist men inte minst så dricker vi med åldern allt mer sällan större mängder alkohol, vilket gör att kroppen inte är van vid alkoholintag på samma sätt som när man var yngre. Det blir därför en större chock för lever och kropp och svårare för den att hantera alkohol.

Sammantaget – det är alltid bättre att ta det lugnt med alkoholen! Och om du dricker, ta varannan vatten och sluta drick i tid. Då ökar chansen markant för en god morgon dagen efter.

Källa: systembolaget.se, iq.se, Independent

Foto: TT

Annons