Vårdbiträdet Stine ville rädda liv – hotades med uppsägning

Skötare håller en gammal persones händer

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:56

Efter reklamen: 5 aktuella frågor och svar om covid-19

(1:56)

Våren 2020 drabbades äldreboendet Sabbatsbergsbyn i Stockholm av ett stort coronautbrott. Viruset kom in på fem av elva avdelningar och flera personer dog. Attendo, som driver äldreboendet, skrev i mejl till anhöriga att man satt in så kallad kohortvård. Det innebär att sjuka och friska hålls isär och att personal som jobbar med sjuka inte jobbar med friska.

Kohortvård ska enligt Socialstyrelsen sättas in vid misstänkt covid-19. Även Stockholms stad säger att man ska bedriva kohortvård.

Vårdade både friska och sjuka samtidigt

Men kohortvården på Sabbatsbergsbyn var en ren lögn, något som flera anställda berättat om. En av dem är vårdbiträdet Stine Christophersen. Hon berättade att det inte gick att bedriva kohortvård eftersom personalen var så underbemannad. Hon kunde vara ensam på en avdelning med elva patienter, både friska och covidsjuka.

Sjuksköterskans bild visar kampen för vårdpersonal under corona

Stine Christophersen säger till Sveriges Radio Ekot att hon rent moraliskt kände sig tvungen att slå larm:

– Folk dog till höger och vänster ensamma på sina rum. Jag ville bara få stopp på det. Hur ska jag kunna leva med mig själv efteråt om jag inte gjorde något, det var ju människoliv som stod på spel.

Situationen på boendet beskrev hon som ”ett slagfält”.

– Vid ett tillfälle hade de boende dött så tätt att jag och en kollega rullade ut tre personer på rad när vi kom till jobbet. Det var verkligen som ett slagfält, säger Stine Christophersen i en intervju med Expressen.

Hon slog först larm internt men berättade sedan även om situationen i en kvällstidning, något hon har laglig rätt att göra. Vårdpersonal i offentligt finansierad vård har ett meddelarskydd och det betyder att arbetsgivaren inte får vidta åtgärder mot den som pratar med media.

Gjorde en hemlig inspelning av samtal

Men kort efter att artikeln publicerats kallas Stine Christophersen till Attendos huvudkontor. Där får hon veta att hon agerat illojalt och att man såg allvarligt på det inträffade.

Stine slår i hemlighet på inspelningsfunktionen i sin mobiltelefon.

I samtalet framgår det att om Stines illojala beteende upprepas kan hon bli uppsagd.

– Skulle du göra samma sak skulle du få en erinran till. Det kan jag säga till dig direkt. Det är faktiskt frivilligt att jobba hos oss, säger Attendos regionschef till henne på inspelningen.

Här är de ny faserna för coronavaccinet i Sverige – fler går före i kön

Hon säger också till Stine att man inte ska oroa anhöriga i onödan.

Attendo har medgett bristerna på äldreboendet

Stine Christophersen vägrar dock att skriva under pappret med en erinran om uppsägning. Hon ångrar inte att hon slog larm, men hon ångrar att ångrar hon inte gjorde det tidigare:

– Det har så klart inte varit kul. Men jag ser inte riktigt hur jag skulle ha kunnat göra annorlunda heller. Jag har gjort det som jag kunde göra.

När Attendo får veta att det finns dolda inspelningar drar man tillbaka erinran och ber Stine Christophersen om ursäkt. Man har nu också medgett att det fanns vissa brister i vården på äldreboendet Sabbatsbergsbyn.

Här kan du höra Sveriges Radios dokumentär om Stine.

Foto:

Redaktionens tips

Sverige inför vaccinationsintyg – ska vara giltigt globalt

Då får du vaccin mot covid-19 – det här är de olika faserna

Sissela Kyle fick proppar i lungan av corona: "Helt uselt dålig"

Dela på: