SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Varannan kvinna drabbad av den dolda folksjukdomen

02 dec, 2017 
AvCecilia Ahle
Benskörhet blir allt vanligare och är nu så utbrett att vården kallar det en dold folksjukdom. Konsekvenserna blir onödigt många brutna ben, vilket kostar samhället flera miljarder kronor varje år.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är främst kvinnor över 50 år som drabbas av benskörhet. Osteoporos, som är den medicinska termen för benskörhet, försvagar skelettet så att benen i kroppen riskerar att brytas lätt. Var tredje kvinna och var sjätte man har benskörhet i 70-års åldern och en av förklaringarna är att vi lever allt längre i dag, enligt SVT. 

Sanna Barbir är specialist på området och överläkare på akutgeriatriken vid Region Kronoberg.

– Det handlar om en dold folksjukdom, som är så utbredd och tyst att man inte känner till att man har den tills en olycka händer och en fraktur uppstår, säger hon till SVT.

Kostar samhället många miljarder

Enligt statistiken kommer hälften av alla kvinnor i Sverige någon gång under sin livstid drabbas av benbrott, som en konsekvens av ett försvagat skelett. Förutom allt lidande är det också en mycket kostsam sjukdom för samhället. Varje år lägger landets regioner fem miljarder på att laga brutna ben, och ofta är det benskörhet som ligger bakom.

Annons

Läs också: Lista: Maten som motverkar benskörhet

Svenskar och norrmän är extra drabbade av benskörhet. Men Sanna Barbir eller andra experter i ämnet kan inte svara på varför det är två länder från Norden som toppar benskörhetsligan.

– Det spekuleras i solbrist, levnadsvanor och högre medelålder. Men vi vet inte. I Finland till exempel ser siffrorna inte likadana ut, säger Sanna Barbir.

Fimpa och börja träna

Men det finns en hel den man kan göra själv. När man har blivit lite äldre så är det viktigt att träna, enligt Sanna Barbir. Det är inte bra att röka och alkohol bör drickas med måtta.

– Men framförallt handlar det om att skaffa kunskap om att problemet är så pass utbrett, att göra människor medvetna, säger Sanna Barbir.

Läs också: Slipp benskörhet – 5 tips för starkare ben

Just nu pågår en särskild satsning vid lasarettet i Växjö där man under två veckor kan mäta skelettets kvalitet. Då kan man få svar på om man ligger i riskzonen för benskörhet.

Text: Cecilia Ahle

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Riskerar du benskörhet? Testa här!

Läs också: Riskerar du benskörhet? Testa här!

 

Annons