Var tionde sallad innehåller bakterier som kan göra dig sjuk

Brukar du också köpa färdiga pasta- eller kycklingsallader till lunch? Då gör du klokt i att kontrollera vilken temperatur de har förvarats i och hoppas på att den som gjorde salladen hade rena händer.  Nästan var tionde matsallad innehåller nämligen smittämnen som kan göra oss sjuka, visar en avhandling av Karin Söderqvist vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Samtidigt har man sett att smitta som kopplas till bladgrönsaker har ökat i omfattning.

Läs också: Bakterier kan ligga bakom din övervikt

Det som gör ätfärdiga sallader så känsliga är att de inte upphettas. De smittämnen som hamnat i den får därför fritt spelrum och kan föröka sig.  Bland annat kan det ha kommit bakterier i salladen med bevattningen eller när den tillretts. Om den sedan förvaras i högre temperatur än de idag rekommenderade 8 graderna, kan bakterierna snabbt växa till sig.

I två av 141 matsallader hittades en bakterie som kan leda till sjukdomen listerios, som är allvarlig om den drabbar personer med nedsatt immunförsvar, gravida eller äldre. Listeriabakterien visade sig kunna öka även om salladen förvarades i 8 grader C.  Därför kan rekommendationen om 8 grader C behöva sänkas ytterligare.

Källa: forskning.se

Foto: Thinkstock

 

Vattnet i salladspåsen kan bära salmonella

Vattnet i påsen kan bära salmonella.

Läs också: Vattnet i salladspåsen kan bära salmonella