SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Var hittar jag Q10 och selen?

20 aug, 2016 
Anki Sundin
Q10 och selen sägs boosta hälsan – särskilt när de intas tillsammans. Men i vad ska vi äta för att få i oss dem?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har hört att det är bra för hjärtat att ta tillskott av selen och Q10 samtidigt. Kan jag få i mig dem genom att äta vanlig mat?

Svar: Selen och Q10 finns i kroppens alla celler, de samarbetar med varandra och fungerar troligtvis som antioxidanter. Selen finns i fisk och skaldjur, men också i grödor som odlats på selenrik mark. I Sverige är jorden ganska selenfattig, så just svenska grödor är inte så bra källor. Selen finns också i kött och mjölk. Q10 producerar vi själva, men det har visat sig att ett tillskott kan vara bra för den som har en hjärtsjukdom. Det finns även i kött, fisk, nötter och vegetabiliska oljor. Den mängd som finns i mat är tillräckligt hög för att en frisk person ska få i sig det man behöver. Men i de studier som görs mot sjukdomar används oftast ganska höga doser för att man ska kunna få en mätbar effekt. Rekommendationen för selen är 50 mikrogram per dag för kvinnor. Om man tar ett tillskott av selen rekommenderas man att inte överskrida 300 mikrogram per dag. När det gäller Q10 finns inga motsvarande rekommendationer för hur mycket vi behöver.

Annons

Kombinationen selen och Q10 är något som flera svenska forskare har intresserat sig för de senaste åren. Har man åderförfettning (ateroskleros) som en följd av ohälsosam livsstil är kombinationen selen och Q10 extra intressant. I den bästa av världar skulle de nämligen kunna motverka att åderförfettningen leder vidare till en hjärtsjukdom. Överlag verkar selen och Q10 vara bra för hjärt-kärlhälsan, åtminstone för personer med nedsatt hjärtfunktion och hos äldre. Det finns också några studier på Q10 och fibromyalgi och en del visar att det kan ha positiva effekter.

Annons