HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Vanliga misstag du gör när du stressar

29 jul, 2016 
Anna Carsall
Mycket att göra? Ofta försöker vi få ner stressen med strategier – som bara gör oss ännu mer stressade på sikt.
Annons

Misstag 1: Säga nej till roliga saker

När att-göra-listan är knökfull reagerar vi ofta med att vilja göra klart alla ”måsten”. ”Sedan” ska vi ta hand om oss själva, träna, umgås och ha kul. På kort sikt kan alla avbokningar göra att stressen lättar. Det är bara det att ”sedan” sällan kommer av sig själv. För det tillkommer ju hela tiden nya saker på måste-listan. Den tar aldrig slut. På vägen har vi tagit bort sådant som ger oss energi och gör oss mindre stressade på sikt.

Misstag 2: Bli irriterade på nära och kära

Stress gör oss ofta lättirriterade på andra. Det kan kännas som om de bara stör och tar tid från allt vi ”måste” hinna med. Eller så pratar vi bara på om hur stressade vi är och allt vi måste göra när vi träffar dem. I längden tröttnar de ofta och drar sig undan. Men vi behöver nära relationer för att må bra! Att tappa kontakten med personer som är viktiga för oss gör att vi mår ännu sämre.

Annons

Nytt: Kalla bad kapar din stress – så funkar det!

Misstag 3: Hoppa över pauser

Ofta börjar vi göra flera saker samtidigt, pratar och går i en snabbare takt och slutar ta pauser – allt för att spara tid. Kanske hinner vi få undan lite mer, på kort sikt. Men vi slutar också att ge oss själva återhämtning. Vi behöver flera andningspauser om dagen för att hjärnan inte ska tappa kontakten med lugn-och-ro-centret (det parasympatiska nervsystemet). En effekt av det blir att vi inte klarar av att komma till ro när vi väl vill.

Källor: ScienceDaily, boken Sjukt stressad av Anna Bennich Karlstedt

Malin: Jag stressade så mycket att jag blev sjuk

stress epilepsi

Malin Karlstrand fick epilepsi på grund av sin stress. Läs mer här!

Annons