TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

12 anledningar att börja vandra – därför ska du ut och gå

15 apr, 2020 
Kvinna som vandrar
Det finns så många anledningar att börja med vandring – bland annat gör det gott i både kropp och knopp, och höjer dessutom humöret!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

1 Vandring är både meditation och motion

Att vara i naturen gör oss lugna och du får tid att rensa tankar. När du går kommer du att komma in i en skön, naturlig rytm för dig och det kan kännas som ett meditativt tillstånd. Det här händer samtidigt som du får bra motion. När du går tränar du lågintensivt vilket gör att du orkar hålla på längre.

2 Vandring är skonsam träning

Att gå är skonsam och enkel motion som stärker muskler, skelett och kondition. Att promenera ofta har dessutom visat sig minska risk för benskörhet, speciellt om man går på ojämnt underlag. Eftersom att gå är en relativt mjuk träningsform sliter det inte på kroppen som till exempel löpning eller träning med mycket hopp kan göra. Kroppen belastas inte på samma sätt. Går du på ojämnt underlag tränar du även balans.

vandrare går över vatten

3 Vi stressar ner när vi vandrar

När vi tillbringar tid i naturen sänks mängden stresshormon, kortisol i våra kroppar och pulsen går ner. Samma effekt kan även lågintensiv träning, och i vandring får vi ju en kombination av båda. Om syftet med din vandring är just att stressa ner så fokusera gärna extra på att ta det lugnt när du går och ta in vad som händer omkring dig. Du kan träna din närvaro lite extra genom att till exempel bara fokusera på vad du hör en sträcka, hur det känns i kroppen en annan sträcka och fokusera på allt du ser en tredje.

Annons

4 Du upplever mycket på vandringar

Att vandra ger härliga naturupplevelser – alltifrån att känna sol eller vind mot kinden till att få se storslagna vyer och natur som är nästintill orörd. Det finns alltid något vackert att se på – löv med vackra ådringar, speciella stenar, böljande mossa i olika nyanser …

Kvinna som vandrar i skog och motljus

5 Varje vandring är ett äventyr

Att ge sig ut till platser du aldrig varit på förut är ett äventyr i sig, men en del av tjusningen med vandring är också att man aldrig vet vad som kommer att hända på vägen och exakt vad man kommer att få uppleva under dagen. En vandring kan också vara en riktig utmaning, som du kommer att njuta av att du klarade av, när du har genomfört den.

6 Vandring ger nya perspektiv

Att komma bort från vardagen och släppa tankarna fria ger distans till sådant som du kanske annars går och klurar på mest hela tiden. Det ger nya perspektiv, och kanske är det just när du är ute och vandrar som du hittar lösningen på vardagsproblem eller ser nya möjligheter. Du kan också komma i kontakt med andra tankar och känslor i dig när du är ute och går i naturen.

Annons

7 Vandring bygger relationer

Att vandra tillsammans med familj eller vänner kan ge ny gemenskap och fördjupade relationer. Här har ni möjlighet att både prata färdigt om saker som ni inte hunnit diskutera i vardagen och att vara tysta med varandra. Dessutom får ni nya minnen att dela, och lära er hantera och lösa situationer som uppstår längs med vägen tillsammans. Du kan också hitta nya vänner i vandring. Vandringsgrupper med guide ett till exempel ett bra alternativ för det.

Familj som är på vandring i solnedgång

8 Att vandra behöver inte kosta

Vandring behöver inte kosta mycket alls. För enklare dagsturer går det bra att gå i vanliga träningsskor som gärna får ha lite grövre sula, och så kanske du vill ha en ryggsäck. Vill du däremot gå längre turer, eller i tuffare terräng så kan det vara värt att investera i ett par ordentliga vandrings-skor och en ryggsäck som sitter skönt och avlastar på rätt ställen.

Annons

9 Vandring kan minska risk för depression

Du blir på bättre humör när du rör på dig tack vara må bra-hormoner som utsöndras i kroppen. Forskning visar dessutom att om vi tränar utomhus så ökar vi på vårt psykiska välbefinnande. När vi är utomhus i solljus får vi också mer D-vitamin som är viktiga för att vi ska hålla humöret uppe.

10 Om du vandrar kan du sova bättre

Två viktiga faktorer för att vi ska sova gott på nätterna är att vi är ute i dagsljus och att vi motionerar. I vandring får vi gott om båda och därför kan det göra att du sover gott och bättre på nätterna.

11 Vandring är bra för hjärtat

När du går ökar blodcirkulationen och syretillförseln ökar, det kan göra dig både piggare och mer fokuserad. Men vandring kan också sänka blodtrycket och stärka hjärtat.

12 Vandring passar alla

Eftersom det går att anpassa vandring till så många olika nivåer, beroende på hur långt man vandrar och terräng, så är det en motionsform som passar de allra flesta.

LÄS MER:

Nybörjare på vandring? Så kommer du igång!

Sveriges 12 vackraste vandringsleder

12 äventyr i Sverige – från vandring till vargsafari

Annons